субота, 15 березня 2008 11:09

Лікар-психіатр радить брати відпустку вже зараз, а не влітку

Лікар-психіатр радить брати відпустку вже зараз, а не влітку

Відомий російський лікар-психіатр Зураб Кекелідзе закликає "зламати" звичку брати відпустку влітку і звернути увагу на весну, зокрема, на березень, що буде кращою профілактикою нервових зривів.

"Навесні, дійсно, загострюються психічні розлади, про що знають і лікарі і пацієнти, хоча не завжди хочуть вірити, що потрібна в цей час додаткова профілактика. Потрібно більше відпочивати, не брати додаткового навантаження", - сказав заступник директора Державного наукового центру соціальної і судової психіатрії імені Сербського в інтерв"ю РІА Новини.

Кекелідзе відзначив, що навесні загострюються не тільки соматичні захворювання, психічна рівновага будь-якої людини також може легко порушуватися.

"Психічний стан весною менш стабільно у будь-якої звичайної людини, що не обов"язково має якісь розлади. За зиму накопичується втома, з"являється безсоння, важко сконцентрувати увагу, людина відчуває дратівливість, проявляє агресивність", - сказав він.

"Не варто переробляти фізично і психічно, навпаки, треба прагнути менше працювати. Ідеально було б, якби у людини була б можливість саме навесні відпочити. У середній смузі людині відпочинок потрібний якраз в березні, щоб спокійно перейти до нового ритму життя", - продовжив лікар.

Кекелідзе вважає, що навряд чи можна пов"язувати весняне загострення психічних захворювань із зростанням повідомлень про закладену вибухівку, заміновані школи, машинах і так далі.

"Хворі люди рідко хуліганять. На жаль, часто, реагуючи на неприйнятну для нас дію, ми навішуємо ярлик "він хворий", - сказав психіатр.

Лікар привів приклад з власної практики, що демонструє, наскільки часто цілком здорові люди поводяться не в приклад жорстокіше і безрозсудливіше, ніж хворі.

"У той час, коли я працював лікарем в лікарні, до нас поступали на обстеження призовники, які лежали в тому ж відділенні, де і люди з психічними проблемами. На жаль, ці здорові люди брали пігулки і труїли рибок в акваріумі, що стояв на їх "спокійній" стороні. Важкі ж хворі після перестановки акваріума милувалися рибками, просили родичів принести для них корм, для них це була можливість попіклуватися про когось", - сказав Кекелідзе, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Лікар-психіатр радить брати відпустку вже зараз, а не влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути