Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2010 21:26

Лікарі розвіяли шість міфів про жіночі тампони

Лікарі розвіяли шість міфів про жіночі тампони

Гігієнічні тампони для жінок були винайдені у 30-х роках минулого століття. Але й досі існує безліч міфів щодо безпечності їх використання. Найпоширеніші з них для Gazeta.ua розвіяла ведучий спеціаліст-гінеколог столичної клініки "Ісіда" Ксенія Хажиленко.

1. Тампони можуть розірвати дівочу пліву
У дівочій пліві є отвір діаметром 1,5 см для відтоку крові. Цього цілком достатньо для введення тампону. Крім того, пліва дуже еластична, а тампон, пропитаний кров"ю збільшується не в діаметрі, а в довжину.

2. Тампони викликають ерозію шийки матки і безпліддя
Причиною цих хвороб є гормональні порушення, травми чи інфекції. І аж ніяк не перебування маленького шматочка вати у піхві під час менструації.

3. Можливе порушення відтоку менструальної крові
Цей міф пов"язаний із незнанням анатомії. Кров виділяється з матки, а тампон знаходиться у піхві. Тобто фізично тампон ніяк не заважає відтоку крові. Коли тампон повністю наповнюється кров"ю, вона стікає ззовні нього.

4. Тампони можуть змінити мікрофлору вагіни
Мікрофлора залежить від кислотності піхви, яка змінюється протягом циклу. Під час менструації середовище стає більш лужним, що сприяє розвитку бактерій. Проте цей процес фізіологічний і не залежить від використання тампонів. В 2007 році проводились дослідження мікрофлори жінок, які використовують тампони і прокладки. Воно показало, що флора не залежить від засобів гігієни. Крім того, є тампони із речовиною, яка сприяє розвитку корисних лактобактерій і пригнічує ріст шкідливої мікрофлори.

5. У тампонах є азбест і діоксин
У кінці минулого сторіччя з"явилась інформація, що нібито для виробництва тампонів використовують азбест для покращення адсорбційних здатностей засобів гігієни. Насправді потреби у збільшенні адсорбційних властивостей тампонів немає. Більше того - в азбесту не найкращі адсорбційні властивості і він дорожчий, ніж вата. Діоксин – це речовина, яка виділяється при відбілювання віскози, але це не має ніякого відношення до тампонів. Проте у США і Європі виробники тампонів перевіряють вміст діоксину у самих тампонах і приміщеннях, де проходить технологічний процес.

6. Синдром токсичного шоку
Випадки цього серйозного медичного стану траплялися у 80-х роках минулого століття. У гонитві за безкінечним покращенням адсорбційних властивостей тампонів виробники досягли того, що цей засіб гігієни можна було використовувати до 12 годин. Таке тривале використання було не гігієнічне і створило сприятливі умови для умовно-патогенних організмів, токсинами котрих отруювалися жінки. Після цього виробники уніфікували показники абсорбції. З 80-х років до 2000 року було зафіксовано лише три випадки синдрому токсичного шоку. Усі вони були пов"язані не з використанням тампонів, а наявністю інфекції у жінок.

Тампони не варто застосовувати, коли:

1. Виділення не є менструальними, а викликані хворобою чи застосуванням вагінальних свічок, таблеток.

2. Ступінь абсорбції тампонів вища, ніж кількість виділень у жінки.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі розвіяли шість міфів про жіночі тампони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути