Ексклюзиви
пʼятниця, 13 вересня 2024 15:25

Воздвиження Хреста Господнього: які головні заборони одного з найбільших свят у році

Воздвиження Хреста Господнього: які головні заборони одного з найбільших свят у році
Воздвиження 2024: головні заборони та традиції свята Фото: pinterest

14 вересня українці відзначають одне з найбільших церковних свят в осінньому календарі - Воздвиження Хреста Господнього.

Воно вшановує подію про віднайдення Хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос.

В народі цей день часто називають Здвиженням. Воно символізує початок руху природи до зими. В давнину наші предки вважали, що від цього дня земля рухається до зимового періоду, птахи відлітають в теплі краї, звірі готуються до сплячки, листя жовтіє і відмирає до наступного весняного сезону.

Що це за свято

Це свято входить до переліку дванадесятих і в християнстві вважається одним з найважливіших. Цього дня християни вшановують одразу дві події: віднайдення Хреста, на якому розіп'яли Сина Божого, та повернення його з Персії. Хрест відшукала мати імператора Костянтина Великого, цариця Гелена. На честь такої знаменної події імператор наказав побудувати храм на місці, де в Єрусалимі був розіп'ятий Ісус. Там урочисто підняли Хрест Господній, а храм назвали на честь Вознесіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво Пресвятої Богородиці та Воздвиження: які релігійні свята відзначаємо у вересні

Пізніше Єрусалим захопив перський цар, який і вивіз Хрест до Персії. Після здобуття візантійський імператором Іраклієм перемоги над персами, Хрест повернули назад до Єрусалиму. Існує легенда, що саме 14 вересня він сам заніс його до храму Вознесіння.

Що не можна робити

Найважливіша заборона, яка існує цього дня - заборона на вживання м'ясних, молочних продуктів. Слід дотримуватися посту. Також не слід мати лихі думки, сваритися, лихословити. Цього дня не радять позичати гроші, збиратися у далеку дорогу, починати нові справи.

Суворо заборонено фізично працювати, прибирати в будинку, затівати ремонт, займатися городніми справами, шити, вишивати, прати.

Традиції

Згідно з християнською традицією віряни йдуть до храму, де моляться. З вівтаря на середину церкви обов'язково виносять Хрест. Тут він стоятиме протягом семи днів.

Якщо у вас немає можливості сходити до церкви, можете помолитися вдома. Здавна наші предки намагалися "очистити" оселю від злих духів та нечистої сили за допомогою запалених свічок.

14 вересня віряни вшановують за новим церковним календарем Воздвиження Хреста Господнього. До цього часу свято відзначали 27 вересня за юліанським календарем. Це одне з 12 головних церковних свят. Присвячене Хресту, на якому був розп'ятий Ісус Христос, а символізує його підняття з землі після віднайдення.

За повір'ям, той, хто постить у це свято, отримує прощення гріхів. Але для цього потрібна також щира молитва та покаяння.

Зараз ви читаєте новину «Воздвиження Хреста Господнього: які головні заборони одного з найбільших свят у році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути