Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2024 11:31

Внутрішнє ядро Землі почало сповільнюватись. Як це вплине на тривалість днів

Внутрішнє ядро Землі почало сповільнюватись. Як це вплине на тривалість днів
Внутрішнє ядро Землі може призвести до незначної зміни загального обертання планети і збільшити тривалість днів Фото: pinterest

Внутрішнє ядро Землі почало обертатись повільніше, ніж зазвичай. Цей процес почався з 2010 року. Науковці висловили свою тривогу стосовного цього.

Ця таємнича тенденція може призвести до незначної зміни загального обертання планети і збільшити тривалість днів. Нові дослідження опублікували у журналі Nature.

Учені встановили, що серце планети останні 14 років обертається незвично повільно. якщо ця загадкова тенденція збережеться, вона потенційно може подовжити дні, хоча наслідки, імовірно, будуть для людства непомітними.

"Коли я вперше побачив сейсмограми, що натякають на цю зміну, я був спантеличений. Але коли ми виявили ще два десятки спостережень, що свідчать про ту саму закономірність, результат став неминучим", - заявив сейсмолог з Університету Південної Каліфорнії в Дорнсайфі Джон Відейл.

Науковці стверджують, якщо обертання внутрішнього ядра продовжить сповільнюватися, його гравітаційне тяжіння може зрештою змусити й зовнішні шари нашої планети обертатися трохи повільніше, змінюючи тривалість днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали точний час, коли зникне планета Земля. Люди вимруть ще раніше

Водночас, за словами Відейла, потенційна зміна буде порядку тисячних часток секунди, і це буде "дуже важко помітити". У результаті нам, найімовірніше, не доведеться змінювати наш годинник або календарі, щоб пристосуватися до цієї різниці.

Це не перший випадок, коли вчені припустили, що внутрішнє ядро Землі сповільнюється.

NASA зробило шокуючі прогнози зміни клімату. Науковці повідомили, що Земля "безпрецедентно" нагрівається.

На тлі кліматичної кризи, Земля затримує майже вдвічі більше тепла, ніж 16 років тому. Якщо швидкість поглинання тепла не сповільниться, слід очікувати ще більших змін клімату.

Зараз ви читаєте новину «Внутрішнє ядро Землі почало сповільнюватись. Як це вплине на тривалість днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути