вівторок, 06 квітня 2010 14:12

Вчені знайшли бурштинову могилу віком 95 млн років

Вчені знайшли бурштинову могилу віком 95 млн років

Вчені виявили в Африці шматки бурштину віком 95 мільйонів років, у яких застрягло безліч стародавніх комах.

Дослідники знайшли бурштин у північно-західній частині Ефіопії. У крейдяному періоді, який розпочався 145 мільйонів років тому і закінчився 65 мільйонів років тому, Ефіопія була частиною одного з двох суперконтинентів - Гондвани. Досі велика частина зразків бурштину, що належать до крейдяного періоду, були знайдені на територіях, які входили до складу іншого гігантського континенту - Лавразія.

Загалом фахівці виявили в бурштині близько 30 членистоногих, що належать до 13 родин комах і павуків. Застряглі 95 мільйонів років тому у смолі оси, жуки, моль і мурашки - одні з найдавніших відомих ученим представниками відповідних груп живих істот. Вчені також виявили в бурштині рештки грибів-паразитів, які жили на смолянистих деревах.

Дерева, застиглу смолу яких фахівці виявили в Ефіопії, належали до групи квіткових, або покритонасінних, рослин. Це найбільш "просунута" група, яка зараз домінує на Землі. Вона з"явилася у крейдяному періоді. Досі всі зразки бурштину, пов"язані з крейдяним періодом, були продуктами життєдіяльності більш примітивних голонасінних рослин.

Наприкінці минулого року інший колектив авторів виявив у бурштині віком 100 мільйонів років муху-однорога. На голові незвичайної комахи був виріст з трьома очима.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли бурштинову могилу віком 95 млн років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути