пʼятниця, 20 липня 2018 13:27

"Помер би заради знахідки": у бурштині виявили унікальну річ
4

 У бурштині знайшли скелет дитинчати змії віком близько 98,8 млн років
Фото: Science Advances
 У бурштині знайшли скелет дитинчати змії віком близько 98,8 млн років
 У бурштині знайшли скелет дитинчати змії віком близько 98,8 млн років
 У бурштині знайшли скелет дитинчати змії віком близько 98,8 млн років

У М'янмі у бурштині знайшли скелет дитинчати змії віком близько 98,8 млн років. Знахідку відносять до початку пізнього крейдового періоду.

До цього часу змії вже розселилися по всіх континентах: їх скелети були знайдені в Північній і Південній Америці, Африці, на Близькому сході і в південній частині Європи - але жоден із зразків не зберігся в бурштині, і всі вони були зміями, померлими в дорослому віці. Ця знахідка - перша, що дозволяє вивчити будову стародавнього зміїного дитинчати, пише Science Advances .

Тварина отримала видову назву Xiaophis myanmarensis. За допомогою рентгена і комп'ютерної томографії фахівці розглянули 97 зчленованих хребців загальною довжиною 47,5 міліметрів. Також збереглися 10 хребців з хвостового відділу, ребра і невеликі ділянки луски.

Деякі хребці становили до половини міліметра в довжину. Ще близько 70 хребців, а також череп, були відсутні. Вік змії поки що не встановлено, але в будь-якому випадку вона загинула дуже рано: її скелет ще не до кінця сформувався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили велетенський саркофаг, який вважають проклятим

"Я б помер заради знахідки повного скелета", - сказав алеонтолог і фахівець з викопних рептилій Майкл Колдуелл з Альбертського університету в Канаді.

За морфологічними ознаками організм нагадує будову дитинчат сучасних змій, наприклад, звичайного вужа. Є невелика схожість з пітонами і іншими зміями.

У шматку бурштину, в якому збереглася змія, також рослини того часу і шматок шкіри, який, як вважають дослідники, колись належав дорослій особині. Однак вони не можуть сказати, чи належать обидва зразка до одного виду.

Аргентинський фермер Хосе Антоніо Нівус у своїй садибі біля Буенос-Айреса знайшов скам'янілу доісторичну тварину. Чоловік спочатку вирішив, що це велетенське яйце динозавра. Дослідники прибули на форму і з'ясували, що скам'янілість залишилася від гліптодона. Доісторичний броненосець загинув наприкінці льодовикового періоду близько 10 тис. років тому.

Зараз ви читаєте новину «"Помер би заради знахідки": у бурштині виявили унікальну річ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути