Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 15:03

Учені "оживили" ген вимерлого сумчастого вовка

Вчені Австралії пересадили в ембріон миші частину ДНК сумчастого вовка, сподіваючись оживити вимерлу тварину. Цей експеримент став першим у світі, коли збережені зразки ДНК вимерлих тварин вдалося змусити функціонувати.

Вчені Мельбурнского університету вважають, що гени сумчастого вовка прижилися.

Сумчастий вовк, також відомий як "сумчастий тигр" або "тасманський вовк", жив на острові Тасманія на південь від Австралії.

У дикій природі його повністю винищили до початку XX століття; останній представник цього виду сумчастих помер у зоопарку міста Хобарт на Тасманії в 1936 році.

У музеях світу збереглися заспиртовані зразки тканин сумчастого вовка, і один зі зразків був використаний для експерименту. Була виділена ділянка ДНК, відповідальна за утворення хрящів. Цей ген був вставлений до ДНК ембріона миші, що формувався й, як пишуть вчені, він почав функціонувати так само, як аналогічний ген миші.

"Оскільки все більше й більше видів тварин вимирають, ми втрачаємо критично необхідні знання про функції генів та їхній потенціал. Дотепер нам вдавалося тільки вивчати генетичні коди вимерлих тварин. Тепер ці дослідження просунулися ще на один крок: вдалося роздивитися функцію генів вимерлих тварин у повному організмі", - прокоментував глава групи дослідників, доктор Ендрю Паск із кафедри зоології Мельбурнського університету.

Стаття про дослідження опублікована в Інтернет-виданні Publіc Lіbrary of Scіence, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені "оживили" ген вимерлого сумчастого вовка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути