вівторок, 25 листопада 2008 17:00

Учені просять визнати марихуану більш безпечною

Учені просять визнати марихуану більш безпечною
Провідні вчені Британії виступили з жорсткою критикою ініціативи Міністра внутрішніх справ Джекі Сміт (JacquelineJill "Jacqui" Smith) по поверненню марихуани в клас небезпечних наркотиків, куди входять похідні амфетаміну і кодеїну (клас "B" по класифікації, передбаченій британським Законом про боротьбу з наркотиками 1971 року). У 2004 році марихуана була переведена з нього в клас "С", що включає менш небезпечні препарати.

У колективному листі в газету "Guardian" група учених, зокрема два колишні Головні радники уряду по науці Девід Кинг (DavidKing) і Роберт Мей (RobertMay), попередила уряд про невиправданість і небезпеку подібної ініціативи. Учені аргументують свою точку зору тим, що класифікація наркотиків повинна достовірно відображати пов"язані з ними ризики, що з 2004 року спостерігається стійке зниження рівня вживання марихуани, що її внесення до класу "B" створить помилкову думку про безпеку інших перерахованих в ній препаратів, і, нарешті, що це буде випадком необгрунтованої зневаги громадської і експертної думки, який негативно позначиться на іміджі уряду. У тому ж листі пропонується сконцентрувати зусилля по боротьбі з наркотиками на освітніх програмах для підлітків і молоді і на протистоянні підпільним мережам торгівлі забороненими препаратами.

Ініціатива Сміт по поверненню марихуани в клас "B" обумовлена побоюваннями щодо її потенційного ризику для психічного здоров"я споживачів. Не дивлячись на цю точку зору, в травні поточного року Консультативна Рада з боротьби з наркотиками, що складається з експертів в цій області, визнаа існуюче положення марихуани в класифікації справедливим. На думку членів ради, роль цього препарату в розвитку психічних захворювань можлива, але невелика, а ризик від вживання незіставно нижчий, ніж від вживання наркотиків з класу "B". Проте, Джекі Сміт вирішила не прислухатися до експертів і виступила з власною ініціативою, у відповідь на що і одержала згаданий відкритий лист, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Учені просять визнати марихуану більш безпечною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути