четвер, 14 жовтня 2010 11:36

Учені довели, що кохання - це наркотик

Учені довели, що кохання - це наркотик

Палке і всепоглинаюче почуття любові, властиве молодим людям в перші місяці романтичних відносин, знижує чутливість до болю подібно опіоїдним аналгетичним засобам і наркотичним речовинам, повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі PLoS ONE.

Відкриття навряд зробить закоханість популярним болезаспокійливим засобом, однак воно, ймовірно, дозволить розробити нові лікарські препарати, що допомагають боротися з гострим хронічним болем у пацієнтів і не викликають побічних ефектів, вважають автори статті.

"Пристрасне почуття всепоглинаючої любові істотно позначається на стані духу, настрої людей, що в підсумку призводить до змін у сприйнятті болю. За цей ефект відповідають древні з еволюційного погялду структури головного мозку, що функціонують за участю дофаміну - нейромедіатора, що відповідає за настрій, задоволення і мотивацію людини", - сказав один з авторів публікації, професор Шон Макі (Sean Mackey), слова якого наводить прес-служба Медичного центру Стенфордського університету.

"Нам вдалося показати, що думки про кохану людину активізують область мозку, що відповідає за зниження болю у разі прийняття анальгетиків, приємні відчуття від вживання кокаїну або радісні емоції від виграшу великої суми в лотерею", - додав його колега Артур Аарон (Arthur Aron), співавтор публікації з Нью-Йоркського університету.

Ідея провести подібне дослідження прийшла до вчених, один з яких займався вивченням кохання, а другий - болі, після тісного спілкування на одній з конференцій. У ході докладного обговорення вчені несподівано зрозуміли, що досліджувані ними об'єкти пов'язані з активністю одних і тих же областей головного мозку.

"Ми розповсюдили оголошення по кампусу Стенфордського університету і протягом декількох годин знайшли 15 добровольців, що перебували, за їхніми словами, у першій, найбільш яскравою і ейфорічній стадії романтичних стосунків зі своїми коханими. Це було дуже просто: коли ви любите, ви хочете, щоб всі про це знали ", - додав Макі.

У ході експерименту восьми дівчатам і семи молодим людям потрібно було дивитися на принесені з собою фотографії коханих, а також гарних знайомих друзів і подруг. При цьому до їх долоні був прикріплений термостимулятор, що викликає відчутний біль при нагріванні. У ході перегляду знімків і одночасного нагріву термостімулятора вчені проводили сканування активності головного мозку добровольців.

Вчені оцінювали болезаспокійливий ефект від перегляду фотографій з улюбленими людьми за ступенем нагрівання термостимулятора, при якому біль ставав нестерпним. При цьому в ході контрольного експерименту вчені порівняли болезаспокійливий ефект від почуття любові зі зниженням больових відчуттів, що викликаються відволіканням свідомості людини. Наприклад, учені просили підопічних думати про види спорту, в яких не використовуються м'ячі, поки йшов нагрів термостимулятора.

Виявилося, що почуття сильної закоханості і відволікання думок від відчуття болю однаковою мірою дозволяють знизити ці больові відчуття. Однак, як показало сканування головного мозку, нейронні механізми цих двох ефектів зовсім різні.

"Відволікання залучає області головного мозку, що відповідають за свідомість, тоді як почуття кохання пов'язано з активацією так званих центрів задоволення - більш примітивних структур мозку, які блокують больові відчуття на рівні спинного мозку так само, як опіоїдні анальгетики", - прокоментував роботу анестезіолог Джарред Янгер (Jarred Younger), також співавтор публікації.

"Однією з ключових ділянок головного мозку, що беруть участь у вгамуванні болю за допомогою почуття кохання, є так зване прилегле ядро, яке відповідає за звикання до опіоїдів, кокаїну й інших речовин. Цей центр ніби повідомляє всьому іншого мозку, що йому слід продовжувати вживати їх", - підсумував він.

Раніше повідомлялося, що американські вчені з'ясували, що передбачити долю романтичних стосунків можна за допомогою аналізу лексикону одного з партнерів. Тепер дослідники зможуть вирахувати, чи буде буде кохання "вічним", за допомогою тесту на словесні асоціації.

За матеріалами РИА Новости, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що кохання - це наркотик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути