Ексклюзиви
неділя, 27 липня 2008 16:31

Учені розробили дешевий спосіб діагностики раку

Дешевий метод виявлення раки шийки матки з використанням оцту, бавовняної марлі і яскравого світла може врятувати мільйони жінок у всьому світі, вважають експерти.

Результати дослідження цього методу будуть опубліковані в п"ятницю, 3 серпня, в солідному медичному журналі Lancet.

Учені з Міжнародного агентства по вивченню раку у Франції разом зі своїми колегами з Таміл Наду в Індії говорять, що візуальний скринінг-тест по виявленню перших ознак раку шийки матки дозволить на чверть скоротити число захворювань.

"Це знаменне дослідження", - вважає доктор Харшад Сангхві, медичний директор JHPIEGO, філії Університету Джона Хопкинса, який займається профілактикою раку шийки матки в бідних країнах. Сангхві ніяк не пов"язаний з дослідженнями, про які розповідає Lancet.

Раку шийки матки в принципі можна запобігти, якщо вчасно прийняти заходи. Проте, щорічно від цієї хвороби вмирають 250.000 жінок, тобто він є другим найбільш поширеним раковим захворюванням серед жінок після раку грудей. Майже 80% жінок гинуть від нього в країнах, що розвиваються.

Стандартний і дуже простий тест може зробити медсестра або спеціально навчений медичний працівник. Для цього шпателем відкривають матку, і омивають шийку за допомогою оцту і марлі. Через хвилину будь-яка злоякіснапухлина стає білою, і під галогенової лампою її видно неозброєним оком.

Безумовно, тест не ідеальний. Він створює багато помилкових тривог, тому медичні працівники повинні бути добре підготовлені. Крім того, таку перевірку не можна проводити в період після настання у жінки менопаузи або у тих, хто має більше двох або трьох дітей, оскільки симптоми розвитку ракових утворень в шийці матки у цих жінок зазвичай не видно.

Але інші аналізи, такі, як узяття мазка, або виявлення розвитку папілом, які можуть бути причиною раку шийки матки, дуже дорогі для їх масового використання в бідних країн. "В межах наших можливостей - візуальні перевірки", - відзначає в зв"язку з цим доктор Сангхві. - Візуальний огляд не матиме драматичних наслідків, як складні тести, але на 70% скорочує витрати на раннє виявлення канцерогенних утворень".

У багатьох країнах вже ведуться роботи із створення дешевшої діагностики і вакцини для лікування раку шийки матки. В даний час доза такої вакцини коштує приблизно 360 доларів. Разом з посиленням контролю, лікарі вважають, що недалеко той день, коли рак шийки матки перестане бути серйозною проблемою для здоров"я, повідомляє mignews.com.

Зараз ви читаєте новину «Учені розробили дешевий спосіб діагностики раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути