середа, 14 травня 2008 12:42

У генах знайдений точний показник ступеня ризику появи раку

Учені з Південно-західного медичного центру університету Техасу виявили, що процес метилування, а саме приєднання до генів молекул метану, може служити точним показником ступеня ризику розвитку раку грудей у жінок.

Фахівці відзначають, що процес метилування - це процес приєднання до гена молекул метану, позбавлених одного атома водню. Така реакція вимикає ген, дозволяючи визначити точну швидкість ділення клітин.

"Чим більша кількість клітин ділиться, тим більше ризик розвитку раку. Відстежування рівня метилування може дати дослідникам можливість побачити, як часто діляться клітини, і скільки часу на годиннику жінки. Як тільки "годинник" покаже певний час, рак грудей стає найбільш вірогідним", - пояснює один з авторів роботи професор Девід Юхус.

В ході нового дослідженні ученими були вивчені зразки клітин 164 жінок - хворих раком грудей, що мають високий ризик його розвитку і жінок з низьким ризиком початку пухлинного процесу, де фахівці заміряли рівень метилування п"яти генів, які покликані зупиняти розвиток раку грудей.

Виявилось, що рівень метилування гена Rassf1a постійно підвищується до настання менопаузи, що говорить про те, що цей процес може служити свого роду молекулярними годинами, що записують історію ділення клітин і індикатором ризику раку. Але в той же час фахівці підкреслюють, що молекулярний годинник може йти і у зворотний бік.

За словами Юхуса, всім відомо, що народження дітей в молодості знижує ризик розвитку раку грудей. Проте цей ризик може також залежати від рівня метилування в деяких генах, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «У генах знайдений точний показник ступеня ризику появи раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути