четвер, 07 березня 2024 15:57

Світ шокувала звістка про клонування

Автор: ВІкіпедія
  Овечка Доллі отримала ім'я на честь кантрі-співачки Доллі Партон
Овечка Доллі отримала ім'я на честь кантрі-співачки Доллі Партон

7 березня 1997 року в журналі Nature вийшла стаття про те, що вчені з Рослінського інституту в Единбурзі у Шотландії вперше успішно клонували тварину з клітин іншої дорослої особини. Так з'явилася знаменита овечка Доллі.

Вівця народилася 5 липня 1996 року, пресу ж повідомили про це пізніше. Спочатку овечці було присвоєно ідентифікаційний код 6LL3. Згодом вона отримала ім'я Доллі на честь кантрі-співачки Доллі Партон. Своєю появою вона завдячує технології пересадці ядер соматичних клітин. Тварина прожила трохи більше 6 шести років, при чому середня тривалість життя овець становить близько 15 років. Зараз опудало Доллі зберігається у музеї в Единбурзі.

Звістка про успішне клонування шокувала світ. Провідні держави клонування людини заборонили, такі експерименти не можна проводити більш, як у 30 країнах. Зараз методологію клонування активно використовують у трансплантології і косметології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живе перша "людина з пробірки"

У Південній Кореї створили спеціальну клініку для клонування домашніх тварин. 100 тисяч доларів коштує така послуга. Клініка приймає замовлення зі всього світу. Науковці вважають, що клонування зможе відродити види вимерлих тварин. У Гарвардському університеті проводять дослідження, аби клонувати шерстистого мамонта.

Генетики з Південної Кореї клонують Ленського коня. Цей вид вимер 4 тис. років тому. Біологічний матеріал візьмуть з клітин Ленського лоша, рештки якого збереглися в умовах вічної мерзлоти.

Зараз ви читаєте новину «Світ шокувала звістка про клонування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути