Ексклюзиви
вівторок, 09 серпня 2011 13:21

Шимпанзе можуть бути альтруїстами

Шимпанзе можуть бути альтруїстами

Шимпанзе здатні допомагати оточуючим і ділитися з ними "здобиччю" навіть у тому випадку, якщо це не принесе їм ніякої вигоди. Хоча це раніше вважалось винятковою властивістю людини, заявляють американські біологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вважається, що шимпанзе та інші вищі примати не схильні піклуватись про інших членів зграї у випадку, якщо їх допомога не принесе їм безпосередньої вигоди. З іншого боку, спостереження за громадським життям диких шимпанзе показали, що в деяких випадках мавпи допомагають одне одному без видимих ??на те причин. Учені провели кілька десятків "тестів на альтруїзм", але не змогли знайти підтвердження того, що шимпанзе можуть безкорисливо допомагати один одному.

Група біологів під керівництвом Вікторії Хорнер з Національного центру вивчення приматів вважає, що значна частина з цих експериментів були проведені не зовсім коректно.

"Я завжди скептично ставилась до експериментів, які підтверджують "тваринний егоїзм" шимпанзе, як і до інтерпретації таких результатів. Наше дослідження підтверджує "безкорисливу" натуру шимпанзе за допомогою тесту на альтруїзм, який ми адаптували під приматів", - пояснила Хорнер.

У ході цього експерименту вчені саджали двох шимпанзе в клітку, посередині якої стояли дві чаші, заповнені двома типами пластикових фігурок. Мавпа могла вибрати один з двох предметів і обміняти його на один або два шматочки банани, обгорнутих в хрусткий папір. Залежно від типу фігурки, дослідники вручали фрукти або тільки одній мавпі, або їй та її товаришу.

Учені провели сім серій експериментів з різними шимпанзе, і в більшості випадків мавпи воліли ділитись з товаришем. Хорнер і її колеги відзначають, що "щедрість" шимпанзе в значній мірі залежить від поведінки партнера. При цьому агресивність або постійні прохання змушували мавпу-"господиню" ігнорувати другого примата.

"Ми були вражені, коли побачили, що всі мавпи вибирали тільки ті іграшки, які можна було обміняти на банани для себе і свого товариша. Мені здалось цікавим ще й те, що надмірна наполегливість призводила до зворотних результатів. Спокійна поведінка й нечасті нагадування про себе приносили набагато більше бананів ", - пояснила Хорнер.

Як вважають дослідники, результати їх експерименту підтверджують те, що в природі шимпанзе піклуються одне про одного безкорисливо.

Зараз ви читаєте новину «Шимпанзе можуть бути альтруїстами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути