вівторок, 05 серпня 2008 17:11

Щастя продовжує життя так само, як і відмова від куріння

Щастя продовжує життя так само, як і відмова від куріння

Щастя не може вилікувати, але захищає від хвороб і таким чином продовжує життя - приблизно на стільки ж, наскільки відмова від куріння. До такого висновку прийшов голландський соціолог Рут Венховен (RuutVeenhoven) з Ротердамського університету імені Еразма.

У статті, опублікованій в JournalofHappinessStudies. Венховен проаналізував результати близько 30 колишніх досліджень, що стосуються стану щастя.

Раніше дослідження показували, що щасливі люди живуть довше, але залишалося неясним, чи впливає стан щастя на тривалість життя або, навпаки, хороше здоров"я збільшує тривалість життя і рівень щастя.

Учені намагалися визначити причинно-наслідковий зв"язок, спираючись на довготривалі дослідження, що враховують первинний рівень стану здоров"я. Їх результати виявилися суперечливими: деякі дані показували, що щастя дійсно подовжує життя, інші дослідження не виявляли цього ефекту і навіть призводили до зворотних результатів - серед щасливих людей було більше випадків ранніх смертей.

Венховен, проаналізувавши ці дані, прийшов до висновку, що щастя не продовжує життя серйозно хворих людей, але сприяє довгому життю у здорових - щастя захищає їх від хвороб.

Один з механізмів, які можуть пояснити цей ефект, пов"язаний з тим, що пригноблюваний емоційний стан породжує стрес, який знижує імунітет. Крім того, стан щастя може сприяти переходу до здорового способу життя.

Професор Венховен з 1960-х років займається вивченням проблем щастя, розробляючи інструменти для вимірювання рівня щастя як окремих людей, так і цілих країн.

У травні створений ним сайт WorldDatabaseofHappiness обнародував рейтинг найщасливіших країн світу, в якому перші місця зайняли Данія і Швейцарія, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «Щастя продовжує життя так само, як і відмова від куріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути