субота, 20 січня 2007 18:05

Російські вчені: на Землі почався процес затемнення

Одночасно з процесом глобального потепління на Землі йде процес затемнення. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту глобального клімату і екології Росгідромету Олександр Мінін.

- Через забруднення атмосфери аерозолями з кожним роком до Землі поступає все менше сонячної радіації, тобто йде процес затемнення, - повідомив Мінін.

Він відзначив, що це явище виявили ще в середині минулого століття ізраїльські вчені. Вони виявили, що у всьому світі з часом знижується рівень сонячної радіації. Процес затемнення, за його словами, сприяє глобальному похолоданню.

Він пояснив, що в даний час існує дві точки зору учених з приводу глобальної зміни клімату на Землі. Одні вважають, що наступить потепління, інші - що буде похолодання.

Крім того він розповів, що за останні 100 років вже спостерігалася низка періодів потепління і похолодання. Так, за його словами, період потепління в 1910-1930 роках змінився похолоданням в 1945-1975 роках.

Він додав, що багато учених пов"язують глобальне потепління на Землі з діяльністю людини, хоча це ще остаточно не доведено.

- І якщо тенденція на потепління посилюватиметься, то людство отримає "чорну мітку" від природи, тому що ми втрутилися на глобальному рівні в систему, яка існує мільярди років, - сказав учений.

Кажучи про дуже теплу зиму в Росії цього року, Мінін відзначив, що це явище аномальне, але не унікальне. За його словами, ця зима є логічним продовженням періоду теплих зим, починаючи з 90-х років, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Російські вчені: на Землі почався процес затемнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути