Ексклюзиви
пʼятниця, 19 грудня 2008 20:30

Позіхання попереджає про можливі захворювання

Одну з основних причин позіхання встановила група вчених під керівництвом Ендрю Геллопа (Andrew Gallup) з університету Бінгемтона (Binghamton University, США). Це, як не дивно, перегрів мозку. Саме перевищення ним певної критичної температури є причиною частих позіхань, вважають фахівці.

Вони провели дослідження на групі хвилястих папужок. Ці птахи мають відносно великий мозок, живуть в Австралії (на території якої часті коливання температур - норма), і, найголовніше, їм не властиве "заразливе позіхання", яке так часто зустрічається у людей і деяких тварин.

За папужками поспостерігали в трьох різних умовах: підвищення температури, високої і регульованої середньої температури. В перших двох випадках мало що мінялося з часом, але коли зоологи почали підвищувати температуру від середнього значення, кількість позіхань птахів збільшилася майже удвічі.

Позіхання - це механізм охолоджування стомленого мозку. Коли наш командний орган починає працювати з підвищеним навантаженням, в ньому підвищується температура. Якщо ж ніякої втоми немає, навколишнє повітря прохолодне, то навіщо тоді позіхати. Це відбувається тому, що мозок нагрівається не через зовнішні, а через внутрішні причини. Так проявляють себе розсіяний склероз, прогресуюча мігрень, припадок у епілептиків, що наближається.

Вчені радять: дуже часто позіхаєте, йдіть скоріше до лікаря, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Позіхання попереджає про можливі захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути