Ексклюзиви
четвер, 26 вересня 2019 01:37

Помиті і ображені: чому коти не люблять купатися
16

Чому так складно викупати свого домашнього улюбленця. Відповідь на це питання породжує навколо себе велику кількість міфів і легенд.

Існує легенда, яка пояснює, чому кішки не люблять воду. Під час Всесвітнього потопу диявол пробрався на Ноїв ковчег і обернувся щуром. Залізши до трюму, він почав гризти дно, щоб потопити ковчег. Помітивши дивні дії щури, кішка вбила злу істоту. Коли Ной дізнався про те, що трапилося, то вирішив покарати кішку і викинув її в море. На допомогу тварині прийшли звірі і повідали Ною про витівки диявола. Ной витягнув кішку з води. Кішка вижила, але фобія до водної стихії у неї залишилася, як і не любов до щурів.

Думка фахівців

Багаторічні дослідження дали можливість відповісти на питання, чому коти не люблять купатися. На думку зоологів є такі причини:

- порушення теплообміну - між тілом і шерстю існує повітряний прошарок, яка затримує тепло і не дозволяє замерзнути. Намокаючи, шерсть просочується водою і втрачає властивості теплоізоляції. На відміну від собак, кішки не вміють обтрушуватись, що збільшує ймовірність замерзнути. А в спекотну погоду мокра шерсть може привести до перегріву тварини. Собакам нормалізувати теплообмін дозволяє здатність дихати з висунутим язиком, коти цього робити не вміють;

- мокра шерсть виділяє специфічний запах і робить тварину більш помітною. Це ускладнює полювання і наражає на небезпеку бути виявленими іншими хижаками;

- сира шерсть стає ідеальним середовищем для розмноження бактерій, грибків і мікроорганізмів. Після водних процедур коти вмиваються, що збільшує ймовірність попадання мікробів в шлунок і погіршення здоров'я.

Ці причини є "генетичним страхом" води. До інших причин, чому коти не люблять воду, можна віднести: чутливість до запахів, природну лякливість і примхи господаря в питанні купання. У процесі купання часто використовуються шампуні, які, на думку кота, пахнуть неприємно.

Кішка, коли плаває в природному водоймищі, тримає голову високо над водою, працюючи лапами, щоб не створювати зайвих хвиль. Господар при купанні улюбленця створює велику кількість сплесків, які викликають переляк у тварини і страх попадання крапель в очі і вуха. Для самих кішок купання безглузде, бо вони самостійно можуть вичистити себе язиком.

Не відпущу
Скоро мокрими стануть капці господаря
Я в шоці
Справжній брутальний кіт води не боїться.
 Помста буде довгою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що роблять собаки, коли хазяїв немає вдома

Привчаємо до купання

Привчати до водних процедур кота необхідно поступово. На початку треба познайомити кота з сухою ванною. Постеліть на дно ванни гумовий килимок або рушник. Коли домашній улюбленець звикне до ванни, можна включити воду. Спочатку рекомендується наливати невелику кількість води, щоб намочити тільки кінчики лап. Поступово ваш вихованець звикне до води і буде більш охоче приймати ванни.

Сіамські кішки відрізняються незрозумілою любов'ю до води. Існує легенда, що сіамські кішки повинні були супроводжувати принцесу та її придворних дам під час купання. Вони підставляли свій хвіст, щоб принцеса могла надіти на нього дорогоцінні кільця, які забула зняти.

Зараз ви читаєте новину «Помиті і ображені: чому коти не люблять купатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути