неділя, 23 вересня 2018 18:18

Перші гумки жували ще до нашої ери

Автор: 04563.com.ua
  Перші жувальні гумки були знайдені ще до нашої ери у Північній Європі
Перші жувальні гумки були знайдені ще до нашої ери у Північній Європі

23 вересня 1848 року була виготовлена перша у світі жувальна гумка. У себе вдома її зробив американець Джон Куртіс. В її основі - неїстівна еластична речовина та ароматизатори з барвниками.

Перші жувальні гумки були знайдені ще до нашої ери у Північній Європі. Їх робили зі смоли. Давні греки жували смолу дерева мастика, а майя – сік дерева саподілла.

Джон Куртіс в основі свого винаходу вирішив використати соснову смолу. Додав до них парафінові ароматизатори. Новий продукт продавався погано через домішки у смолі. Видалити їх було надто складно. Винахідник Томас Адамс замінив смолу на каучук у 1869-му. Після цього було налагоджене серійне виробництво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентка створила лікувальну жуйку на основі меду

До тодішньої жуйки додавали екстракт лакричника для поліпшення її смаку і збільшення продажів. В СРСР імпортна гумка була предметом культу серед дітей і підлітків, так як усередині країни вона довгий час не виготовлялась. Радянські аналоги поступались, так як мали менш яскраве оформлення та не могли видувати великі кульки. На початку 1990-х фантики від жуйок колекціонували.

Жувальна гумка має як негативні, так і позитивні якості. Як і зубні пасти, зубні порошки, зубні еліксири, зубні щітки і зубочистки, вона є гігієнічним засобом для очищення зубів. З її допомогою зуби очищаються під час жування. Жувальну гумку можна використовувати як ефективний і лікувальний засіб проти деяких хвороб зубів, вводячи в склад гумки спеціальні добавки: мікроелементи (наприклад, фтор), фосфати (фосфати кальцію). З допомогою жувальної гумки можна попередити карієс.

Але існують і побічні ефекти, наприклад, при надмірному жуванні жувальної гумки у великих кількостях може призвести до здуття живота.

У Нідерландах створили нові кросівки. Їх підошва виготовлена із м'якої жувальної гумки. Кросівки мають запах жуйки.

Зараз ви читаєте новину «Перші гумки жували ще до нашої ери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути