вівторок, 21 липня 2009 13:00

Думки про гроші заспокоюють нерви

Думки про гроші заспокоюють нерви

В хвилини смутку і тривог герой діснеєвського мультфільму Скрудж Мак Дак не дарма починав перераховувати свої гроші і купатися в них. Американські вчені експериментально підтвердили, що перерахування грошей заспокоює нерви. Психологи з університету Міннесоти і університету Флоріди вивчили психологічний, фізичний і соціальний вплив грошей на людину.

Щоб перевірити гіпотезу про те, що гроші здатні не лише сварити людей, але і заспокоювати їх, американські учені попросили половину учасників експерименту перерахувати вісімдесят стодолларових банкнотів, а решту - вісімдесят паперових фантиків. Потім учасники дослідження грали в комп"ютерну гру, причому їх переконали, що з ними грають живі люди, хоча насправді супротивники генерувалися комп"ютером. Ті учасники, які перераховували гроші, набагато спокійніше реагували на невдачі в грі, ніж ті, хто рахував папір.

В ході іншого експерименту вчені просили учасників опустити пальці в гарячу воду на 30 секунд після того, як в їх руках побували або гроші, або папір. Дивно, але ті люди, які торкалися грошей, краще переносили фізичний біль, ніж ті, кому довелося перераховувати папір. Крім того, люди, що мали справу з грошима, вважали себе сильнішими і витривалішими за тих, хто торкався фантиків.

Наприкінці вчені попросили одних учасників експерименту перерахувати їхні грошові витрати за останній місяць, а інших пригадати погодні умови. Потім обидві групи знову грали в комп"ютерну гру і проходили випробування на чутливість до болю. Ті люди, яких питали про погоду, добре переносили невдачі і фізичний біль. Ті ж,кому довелося підраховувати свої витрати, більше хвилювалися з приводу програшу і були чутливіші до болю від гарячої води.

На підставі дослідів учені зробили висновок, що навіть думки про гроші впливають на психіку людини досить сильно, щоб змінити її реакції на соціальні невдачі і фізичний біль.

За матеріалами health-ua.org

Зараз ви читаєте новину «Думки про гроші заспокоюють нерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути