Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 01:35

Натуризм: хочете бути в гармонії з природою - оголюйтесь
27

"Коли всі навколо голі, то ти відразу про це забуваєш і тобі теж комфортно. Тим, хто не переживав такий досвід, важко в це повірити, але я був вражений тим, як твоя нагота миттєво знімає напругу", - згадує американський фотограф Меттью Хамон, який прожив з натуристами 10 днів.

Фотографів завжди цікавила тема натуризма, вони нерідко долучалися до прихильників соціальної наготи, щоб зануритися в досліджувану область і відобразити її в усій повноті. Знімки натуристів далекі від таких понять, як еротична зйомка. Фотографи, які бралися за документування спільнот людей, які дотримуються філософії злиття з природою через оголення, знімали їх спосіб життя без сексуального контексту.

Багато хто намагається зрозуміти що таке нагота і чи завжди вона викликає сексуальне бажання. Для натуристів нагота - не мета, а засіб досягнення рівноваги з природою і спроба наблизитися до її витоків. І в цьому вони категорично проти порівняння з нудистами, які просто хочуть відчути свободу від одягу.

Натуризм відрізняється від нудизму, оскільки натуризм - скоріше спосіб життя, який культивує здорове тіло і постійну прихильність цим цінностям. Нудизм має на увазі випадкові або періодичні оголення.

Культ оголення зародився в Німеччині на початку 1900-х. Ідеологом руху став соціолог Генріх Пудор. Він присвятив свої праці ідеям "вільного культуризму", спрямованим на гармонійний розвиток душі і тіла, необхідним для формування "досконалої людини нордичної раси".

Але ще до німців вчений-географ і анархіст з Франції Елізе Реклю запропонував використовувати наготу в соціальних цілях, відзначаючи її гігієнічні переваги з моральної і з фізіологічної точки зору. Радянський Союз це віяння теж не оминуло. У 1922 році радикальні нудисти товариства "Геть сором!" проводили вечори Оголеного тіла і ходу в Москві і Харкові. Рух проіснував кілька років і припинився після утисків з боку міліції.

Натуризм 21-го століття все більше пов'язують з концепцією прийняття свого тіла. Тому сучасна натуристська фотографія - це не постановочні портрети, а в основному відверті кадри оголених людей різної комплекції, які грають в волейбол, плавають, готують їжу, читають або беруть участь в інших повсякденних заняттях.

Жінка закриває очі чоловіка в'язанням, побачивши дівчину, яка роздягається, 1974
З книги «Двадцять досліджень ню на відкритому повітрі», 1920. Жорж Луї Арло
З книги «Двадцять досліджень ню на відкритому повітрі», 1920. Жорж Луї Арло
З книги «Двадцять досліджень ню на відкритому повітрі», 1920. Жорж Луї Арло
З книги «Двадцять досліджень ню на відкритому повітрі», 1920. Жорж Луї Арло

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шукайте жінку: оголені моделі зливаються з природою

Зараз ви читаєте новину «Натуризм: хочете бути в гармонії з природою - оголюйтесь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути