вівторок, 10 липня 2018 09:27

Найстарша лелека в світі повернулась до України

Найстарша лелека в світі повернулась до України
Лелека повернулась після 18 років до України. Фото depo.ua

У Шацькому національному природному парку виявили найстаршу чорну лелеку в світі. Вилупилася 18 років тому в Україні.

"Орнітологи Шацького національного природного парку в одну з камер зафіксували у гнізді пташенят лелеки. Та коли вчені стали їх кільцювати, виявили, що їхня мама вже має пластикове кільце. Дізналися, що пластикові кільця належать ізраїльським орнітологам, які птаха закільцювали ще у 2002 році, коли йому було два роки. Птах запутався в сітках і його врятували вчені", - розповів Андрій Бокотей, завідувач наукового відділу Державного природничого музею НАН.

Орнітологи припускають, що пташеня вилупилось у 2001 році десь на Волині. Самицю виявили на гніздуванні в Україні, на штучній платформі, встановленій у Шацькому національному парку, їй вже виповнилося 18 років. Нині - це найдовший вік, зафіксований у дикій природі, для чорного лелеки. В середньому живуть до 12 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врятувати лелеку: українець організував людей для допомоги птахам

Минулого року лелека вбив три десятки качок в подвір'ї Віри і Степана Гуцалів та їх сусідів із села Лісове Тальнівського району Черкаської області.
"Нашого бандита ще немає. Як не прилетить, то ми сумувати не будемо. А як заявиться, то залишається єдина надія – що цього року жаб у ставку буде рясно. У крайньому разі попрошу чоловіка аби ловив їм. Може, лелека перейде з качиної на жаб'ячу дієту", - кажуть господарі.

Зараз ви читаєте новину «Найстарша лелека в світі повернулась до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути