четвер, 07 травня 2009 19:02

Найбільші світові ЗМІ купилися на брехню з "Вікіпедії"

Найбільші світові ЗМІ купилися на брехню з "Вікіпедії"

Черговий скандал навколо енциклопедичного ресурсу "Вікіпедія".

Через "соціальне дослідження", яке вирішив влаштувати молодий хлопець з Ірландії, багато світових ЗМІ процитували слова покійного композитора Моріса Жарра, яких він взагалі ніколи не казав.

Студент з Дубліна Шейн Фітцджеральд вирішив дослідити процес глобалізації.

Журналісти прагнуть реактивно висвітлювати події

В статті енциклопедії, присвяченій французькому композитору, студент приписав йому слова: "Моє життя - немов доріжка звукозапису. Музика була моїм життям, музика подарувала мені життя, завдяки музиці мене пам"ятатимуть, коли моє життя завершиться. Коли я вмиратиму, в моїй голові зазвучить вальс, який почую тільки я".

"Цитата"була розміщена у "Вікіпедія" незабаром після смерті композитора, і багато популярних британських, індійських, австралійських, американських газет включили ці слова в некролог.

Шейн Фітцджеральд зізнається, що був шокований таким результатом. "Я не чекав, що жарт зайде так далеко. Я думав, псевдоцитата з"явиться в блогах, на сайтах, але у великих друкованих виданнях?!".

Ідея розіграти журналістів прийшла до студента, коли він побачив черговий екстрений випуск теленовин і замислився про прагнення журналістів реактивно висвітлювати події. "Вікіпедія", за його словами, стала головним джерелом додаткової інформації, коли необхідно в лічені хвилини написати текст репортажу, а на перевірку достовірності розміщених відомостей часу катастрофічно не вистачає.

Коли стало відомо про помилку, багато журналістів, виправивши її, заявили, що за вигадані студентом словам Морісу Жарру не було б соромно.

За матеріалом Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Найбільші світові ЗМІ купилися на брехню з "Вікіпедії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути