понеділок, 02 квітня 2018 06:06

"Краще працювати в каменеломні" - розповіли вражаючу історію математичного генія, який розгадав секрет лотереї

"Краще працювати в каменеломні" - розповіли вражаючу історію математичного генія, який розгадав секрет лотереї
Джеррі і Мардж роками зберігають лотерейні квитки. Фото: huffingtonpost.com

Американець Джеррі Селбі зміг розгадати секрет державної лотереї в США та за 9 років заробив $20 млн. Для цього створив акціонерне товариство.

Разом з дружиною Мардж вони цілими днями стояли біля лотерейних автоматів і купували десятки тисячі квитків. Вдома сортували їх і зберігали. Не зважаючи на великі статки, жили скромно. Про історію успіху, протистояння з конкурентами та скандал розповіли Huffington Post.

Джеррі з молоду цікавився математичними головоломками. Коли працював на фабриці з виробництва готових сніданків, зміг розгадати секрет конкурентів. Вивчав маркуванням із літер та цифр на пачці і порівнював його із вологістю використовуваних злаків. Зрештою, розробив систему і навчився відслідковувати шлях злаків від місця збору до кінцевого продукту. Сенсу це не мало, але було цікаво.

Чоловік одружився на коханні своєї юності Мардж, вона народила йому дітей. Джеррі постійно змінював свої хобі - нумізматика, збирання грибів, теорія чорних дір. В кожне занурювався з головою. Родина його підтримувала.

Згодом Селбі переїхали у невелике місто Еварт і придбали там магазин. У Еварті було населення менше 2 тис. чоловік, але працювали два підприємтсва з виробництва деталей для General Motors и Chrysler. Чоловік прорахував маршрути в місті і обрав, де найкраще обрати бізнес. Corner Store був популярним серед містян. Через рік вони встановили лотерейний автомат. Він приносив $20 тис. на рік. Джеррі всіляко рекламував його. Коли продажі одного із видів лотареї впали, чоловік чіпляв до пачки білетів копійку. Говорив, що вона приносить прибуток. Тривалий час родина не грала в лотерею. Через 15 років вони продали свій магазин та вийшли на пенсію.

У 2003-му Джеррі знайшов собі нове захоплення - лотереї, зокрема Winfall. Побачив її, коли провідав свій старий магазин. Розглядав лотерейний квиток і заради забавки прораховував можливості виграти. Побачив, що у випадкових комбінаціях також існує закономірність - як і при маркуванні на коробках. Квиток коштував $1, гравець повинен був вгадати 6 номерів (від 1 до 49). Гарантований мінімальний джекпот становив 2 млн доларів. Але як тільки накопичений джекпот досягав 5 млн доларів, проводився розподільний тираж і гроші рівномірно розподілялися на всіх тих. У звичайних тиражах шанс вгадати 3 номери становив 1 з 54 (виграш $ 5), 4 номери приносять $ 100 (шанс 1 з 1500). У розподільних виграші були в 10 разів більше.

Купив 2,2 тис. квитків і виграв $2150. Вирішив, що треба вкладати більше.

Джеррі не став розповідати про здогадку дружині. Але коли прийшов час розподільчого тиражу, він поїхав за більш ніж 50 км від Еварта, купив 2,2 тис. квитків і виграв $2150. Джеррі вирішив, що треба вкладати більше. Наступного разу він купив 3,4 тис. квитків і виграв $6,3 тис. Квитки сортував просто в магазині, аби Мардж його випадково не виявила. На наступний раз Джеррі виграв $15,7 тис.

Під час родинної відпустки він розповів про все дружині. Запропонував зайнятися цим всерйоз, і вона погодилася.

Члени подружжя ходили в різні магазини по одинці і годинами стояли, друкуючи квитки - по 10 тис. штук. Потім, після розіграшу, розкладали їх у своєму будинку на підлозі і сортували. Діти так і не змогли зрозуміти систему, яку винайшов їх батько. "Він завжди говорив нам, що це всього лише математика на рівні шостого класу", - говорять вони.

Джеррі створив акціонерне товариство GS Investment Strategies LLC. Його членами стали діти, друзі, колишні колеги. Компанія включала одного держслужбовця, чиновника, який наглядає за умовно-достроково звільненими, віце-президента банку, трьох адвокатів і особистого бухгалтера Джеррі. Підприємство нічим не займалося. Окрім того, що Джеррі і Мардж грали в лотерею. Компанії, які організовували розіграші, були не проти цього. Вони навпаки, заохочували такі синдикати.

За 2 роки прибуток GS Investment Strategies склав $160 тис.

Аби взяти участь в розіграшах, Джеррі і Мардж витрачали 12 годин на поїздку

Потім Джеррі зацікавився іншою лотереєю - Cash WinFall у штаті Массачусетс. Квитки коштували $2, мали менше номерів - 46, а не 49. Розподільчий розіграш проводився при джекпоті $2 млн. Джеррі довелося завести знайомства. Він включив господаря одного із магазинів до себе в акціонери. Господар найняв його оператором лотерейного апарата. До того продав квитків не більше, ніж на $50. Аби взяти участь в розіграшах, Джеррі і Мардж витрачали 12 годин на поїздку. Квитки сортували в номері місцевого готелю.

Тисячі квитків починали скуповувати приблизно за тиждень на розподільчого розіграша. Потім перевіряли їх 10 днів по 10 годин. Перший раз купили 60 тис. квитків, другий 312 тис., третій - 360 тис. квитків. Протягом п'яти років їздили у Массачусетс 6-9 разів на рік.

Якось господар магазину, де вони "працювали", сказав, що подружжя заслуговує на відпочинок на екзотичному курорті.

"Я б краще працювала в каменеломні", - відповіла Мардж.

Тут їм довелося зіштовхнутися з двома конкуруючими угрупованнями - компанією місцевих студентів Random Strategies LLC та підприємством колишнього біотехнолога Іна Чжана Doctor Zhang Lottery Club Limited Partnership. Вони купували приблизно однакову кількість квитків - 300-600 тис. Якось перед Різдвом студентський синдикат пропонував домовитися і зривати джекпоти по черзі. Джеррі відмовився.

Не зважаючі на світову кризу, до 2009 вони зібрали виграш на суму більше $20 млн. Чистий прибуток після витрат і податків склав $5 млн. Мардж клала гроші в банк, Джеррі забив кілька сейфів монетами із дорогоцінних металів. Але уклад життя родини не змінився. Вони не придбали навіть посудомийної машини.

Учасники групи питали Джеррі, як коли він планує зупинитися.

- Я збираюся доїти цю корову доти, доки вона стоїть, - відповів чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АМКУ: На лотерейному ринку крутяться мільярди

У державних лотереях виграють лише великі гравці. Малі не мають шансів

Потім роботу синдикатів виявили. Розгорівся скандал. У пресі з'являлися статті про те, що у державних лотереях виграють лише великі гравці. Малі не мають шансів і лише фінансують синдикати. Що компанії і чиновники про це знали і нічого не робили. Потім думка змінилася. Мовляв, до розподільчого тиражу великі гравці не сильно впливають на шанси інших учасників виграти. А під час розподільчих тиражів шанси виграти мають всі учасники. До того ж групи купили квитків на суму близько $40 млн , з яких $16 млн склав дохід держави. Селбі говорять, що після розв'язки скандалу відчули деяке полегшення.

Зараз 79-річний Джеррі грає в лотерею, тепер це Powerball. Він працює над системою збільшення своїх виграшів, але досі не досяг успіху.

Минулого року нардеп Олег Ляшко вніс зміни у декларацію, у яких вказав, що тричі виграв у лотерею - 283 560 грн, 134 тис. грн та 153 485 грн. Раніше ЗМІ повідомляли, що Олег Ляшко із цивільною дружиною Росітою Сайранен за останній рік придбали нерухомості приблизно на 20 млн грн.

Ляшка висміяли в Україні та закордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Краще працювати в каменеломні" - розповіли вражаючу історію математичного генія, який розгадав секрет лотереї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути