Ексклюзиви
субота, 06 січня 2018 23:28

Кінологи розповіли, як готують собак для АТО

Кінологи вчать собак виявляти вибухівку, наркотики та затримувати злочинців. Для тренування беруть цуценят не молодших 6 місяців. Тоді їм вже зроблені всі щеплення і організм стійкий до різних захворювань. Про тонкощі цієї роботи розповів начальник кінологічної служби військової частини 3028 капітан Олександр Джурабаєв.

Автор: day.kyiv.ua
  Собаки для АТО: кінологи розповіли, як тренують тварин
Собаки для АТО: кінологи розповіли, як тренують тварин

У його підрозділі служить 14 собак. Це в основному лабрадори, німецькі та бельгійські вівчарки – малінуа.

Спершу загальний курс підготовки, коли відпрацьовуються первині команди: "До мене!", "Поруч!", "Сидіти!", "Лежати!". Потім – спеціальний курс, під час якого собак навчають виявляти вибухівку, зброю, наркотики тощо.

Олександр каже, щоб собака була готова до роботи, її треба тренувати щонайменше рік і в подальшому як мінімум 4 години на день відпрацьовувати рефлекси. Після закінчення курсу кінолог і собака складають іспити і вже тоді можуть приступати до виконання бойових завдань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коти в АТО: підбірка найзворушливіших фото за 2017-й рік

Головний акцент у підготовці чотирилапих захисників робиться на пошук вибухових речовин і вибухових пристроїв. Собаки є незамінними помічниками у процесі розмінування територій. Тренована тварина має в десять разів сильніший нюх, аніж у людини.

"За нормами, собака несе службу до 8 років. Потім її перевіряють і якщо вона в хорошій формі і справляється із завданнями, то вона продовжує служити доти, поки не покаже на тестах, що їй уже важко, – розповідає начальник кінологічної служби. – За 20 років кінологічної служби я зрозумів, що собака – це не просто найкращий друг людини, як кажуть. Це – найнадійніший товариш, який ніколи не залишить тебе у скрутну хвилину".

Зараз ви читаєте новину «Кінологи розповіли, як готують собак для АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути