понеділок, 21 липня 2008 09:57

Яка їжа покращує роботу мозку

Яка їжа покращує роботу мозку
Збалансована дієта може не тільки підтримати наше тіло в хорошій формі, але і захистити мозок від розладів психіки і розумової дисфункції. Медики Університету Каліфорнії (США) радять для поліпшення пізнавальних здібностей і запобігання мозковому старінню і пошкодженню регулярно вживати продукти, що містять жирну кислоту омега-3.

Омега-3 знайдена в рибі (особливо в лососеві), волоських горіхах і ківі, і володіє властивостями удосконалювати пам"ять і навики вивчення і боротися з депресією, перепадами настрою і серйозними психічними захворюваннями типу шизофренії і недоумства.

Як пояснюють неврологи, синапси в мозку сполучають нейрони і забезпечують критичні мозкові функції - вивчення і пам"ять.

Омега-3 підтримує синапсичну пластичність і зачіпає роботу декількох молекул, важливих для нормальної функції мозку. Дієтичний дефіцит цієї жирної кислоти пов"язаний із збільшеним ризиком для психічних відхилень, включаючи дефіцит уваги, діслексию, недоумство, хронічну депресію і шизофренію, говорять лікарі.

В той же час було доведено, що діти 6-12 років, що збільшили споживання риби і горіхів, поліпшили учбову успішність, не мали поведінкових проблем і швидше навчалися читанню і правопису. Важливо отримувати жирну кислоту омегу-3 через природні продукти, а не за допомогою вітамінних добавок, підкреслюють клініцисти.

Лосось рясний кислотою DHA, підвидом омеги-3, що зменшує окислювальну напругу і удосконалює роботу синапсу в клітинних мембранах мозку. Рекомендується їсти лосось три рази на тиждень. Сурогатна їжа і фаст-фуд навпаки негативно позначаються на мозкових синапсах, заподіюючи шкоду молекулам мозку, які відповідальні за навчання і пам"ять, повідомляє АМІ-ТААС.

Зараз ви читаєте новину «Яка їжа покращує роботу мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути