Ексклюзиви
субота, 24 лютого 2024 12:40

Як жіночі сльози впливають на чоловіків. Науковці здивували новим дослідженням

Як жіночі сльози впливають на чоловіків. Науковці здивували новим дослідженням
Науковці здивували новим дослідженням, яке показало, як сльози впливають на чоловіків Фото: pinterest

Людські сльози містять хімічний сигнал, який зменшує активність мозку, пов'язану з агресією.

Про це свідчать результати дослідження Інституту науки Вейцмана в Ізраїлі, які публікує американське видання PLOS Biology. При цьому автори дослідження стверджують, що це не залежить від статі.

Численні дослідження показали, що сльози гризунів містять хімічні речовини, які служать соціальними сигналами. Наприклад, сльози самок мишей зменшують бійки між самцями, а підлеглі самці землерийки "вимазуються" у власних сльозах, щоб домінантні самці менше нападали на них.

Щоб з'ясувати, чи мали місце подібні ефекти у людей, науковці вперше піддали 25 чоловіків-добровольців впливу "емоційних" сліз або фізіологічного розчину. Волонтери не могли сказати, що вони нюхають, оскільки обидві речовини прозорі та не мають запаху. Сльози були отримані від шести жінок-добровольців, які окремо дивилися сумні фільми та використовували дзеркало, щоб зібрати рідину, коли вона стікала по їхніх щоках.

"Коли ми шукали волонтерів, які могли б пожертвувати сльози, ми знаходили в основному жінок, тому що для них плакати набагато прийнятніше в суспільстві", - уточнили вчені.

Оскільки попередні дослідження показали, що сльози знижують рівень тестостерону у чоловіків, і що зниження тестостерону має більший вплив на агресію у чоловіків, ніж у жінок, науковці почали з вивчення впливу сліз на чоловіків, тому що це дало більше шансів побачити ефект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Солоний, солодкий, гіркий: вчені виявили шостий смак

Науковці попросили волонтерів зіграти в комп'ютерну гру, яка була добре відома в попередніх дослідженнях агресії, і передбачає накопичення грошей, у той час як фіктивний опонент міг би вкрасти їх заробіток. Маючи нагоду, чоловіки могли помститися іншому гравцеві, спричинивши втрату грошей, навіть якщо у своєму випадку вони не виграли б від програшу суперника. Таке прагнення до помсти, агресивна поведінка в грі знизилася на 43,7 відсотка після того, як чоловіки понюхали сльози.

"Здавалося, це віддзеркалює те, що спостерігали у гризунів, але на відміну від гризунів, у людей немає структури в носі, що називається вомероназальним органом, який був втрачений під час еволюції нашого виду та виявляє хімічні сигнали без запаху", - йдеться у дослідженні.

Людина, яка втратила близьких, відчуває величезний біль. Щоб не зробити гірше, маємо навчитися бути поряд, слухати, добирати слова та обіймати за потреби.

Важливо бути тактовним і терплячим. Поважати людину та її бажання прожити горе по-своєму. А також не тиснути, не применшувати горя, не давати порад.

Зараз ви читаєте новину «Як жіночі сльози впливають на чоловіків. Науковці здивували новим дослідженням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути