пʼятниця, 05 червня 2009 14:40

Як розшифрувати тривожні сигнали нашого організму

Як розшифрувати тривожні сигнали нашого організму

Мало хто з нас регулярно проходить медогляд. Але певні сигнали організму про порушення і проблеми ми можемо побачити самі, якщо уважно придивимось до власного тіла.

Потріскані губи

Якщо у вас з"явились тріщини на губах і в куточках рота, а особливо якщо водночас відчуваєте м"язову слабкість, виникають проблеми з концентрацією уваги і випадає волосся - це серйозний сигнал про брак в організмі вітаміну В2 (рибофлавіну). Порушену рівновагу швидко відновлять молочні продукти, яйця, арахіс, персики, соя, груші, томати і цвітна капуста.

Білий наліт на язику

З"являється при тривалому голодуванні або застуді. Але якщо на тлі білого нальоту виразно видно почервоніння країв язика, то цілком ймовірний гастрит.

Блідо-сірий наліт на язику

Порушена робота шлунково-кишкового тракту. При одночасній припухлості губ і сухості шкіри організму швидше за все бракує заліза. Термінові контрзаходи: менше чорної кави і чаю (вони блокують засвоєння цього цінного елементу), більше петрушки, печінки, риби і білих грибів, і набагато більше яблук і цитрусових.

Сухість в роті

Нормальна реакція на стреси і переживання. Якщо сухість триває довго і її супроводить дратівливість, то вам не вистачає вітаміну В3 (нікотинової кислоти). Цього вітаміну багато в м"ясі птиці, горіхах, яловичині, пророщених пшеничних зародках.

До сухості в роті іноді призводить і запалення слинних залоз, а таож початкові прояви цукрового діабету.

Запах з рота

Якщо він не пов"язаний з вчорашнім бурхливим гулянням або нечищеними зубами, то варто перевірити рівень цукру в крові (діабет), "просвітити" печінку, нирки (аміачний запах), вилікувати хронічний бронхіт (гнильний запах).

Лущення шкіри

Нерідко лусочки - сигнал про нестачу вітамінів А і В2. Повноцінне харчування швидко приведе шкіру в норму. Якщо лущення супроводжується сильним свербінням, терміново треба звертатися до лікаря - існує серйозна небезпека грибкового захворювання.

Синюваті плями, коли вони виникають навіть від слабкого натиснення на шкіру, означають, що є проблеми із згортанням крові або з роботою печінки. Прояснити ситуацію можуть тільки лабораторні аналізи.

Припухлі повіки

Нерідко саме так організм сигналізує про проблеми з нирками, особливо при відчутті загальної розбитості, холодній і блідій шкірі.

Хвороблива чутливість очей до яскравого світла

Розплата за зловживання алкоголем і тютюном. Час припиняти! Іноді це симптом "сінної лихоманки" (полінозу - алергії на цвітіння рослин), ще частіше - ознака недоліку вітаміну А, і тоді треба їсти більше сиру, моркви і томатів.

Збільшення лімфатичних вузлів

У організмі йде запальний процес: від звичайної застуди до серйознішого захворювання, коли необхідне втручання медиків.

Темна сеча

Швидше за все, ви просто п"єте мало рідини. Але якщо вихід темної сечі супроводжується високою температурою і слабкістю, то цілком імовірні небезпечніші захворювання сечостатевої системи, розібратися в яких може тільки уролог.

Часті кровотечі з носа

Час регулярно вимірювати артеріальний тиск. Якщо підвищений - причина зрозуміла і треба лікувати гіпертонію. Якщо тиск в нормі, то вам, можливо, бракує вітаміну К. Доведеться звернути увагу на капусту, шпинат і суп з кропиви.

Підвищена пітливість

Обстежте щитовидну залозу. Якщо потієте вночі - це ознака нервового виснаження.

Повільне загоєння ран

У вас дефіцит цинку, який заповнюється морепродуктами і бобами.

Поперечна поворозка на нігті (одна)

Була пошкоджена зона зростання нігтя. Численні поворозки виникають через авітаміноз або важкий хронічний стрес.

Поздовжні поворозки на нігті

Майже завжди ознака поганого травлення. Якщо поворозки зберігаються довгий час, обов"язково обстежте підшлункову залозу.

За матеріалами medinfo

Зараз ви читаєте новину «Як розшифрувати тривожні сигнали нашого організму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути