четвер, 10 липня 2008 10:12

Надмірна вага погіршує якість сперми

Надмірна вага погіршує якість сперми
Надмірна вага і ожиріння у чоловіків призводить до зниження якості сперми: зменшенню її об"єму і збільшенню числа аномальних сперматозоїдів. На думку британських учених з Університету Абердіна, негативну роль може грати перегрів яєчок через надмірну кількість оточуючої жирової тканини.

У дослідженні під керівництвом Гхият Шаєб (Ghiyath Shayeb) взяли участь 2037 чоловіків з сімей, що мають проблеми із зачаттям. Всім учасникам була зроблена спермограмма. Залежно від індексу маси тіла (ІМТ) - стандартного показника, який розраховується шляхом ділення ваги в кілограмах на квадрат росту в метрах, чоловіків розділили на 4 групи.

Після обліку відомих чинників ризику (зокрема, куріння, вживання алкоголю, віку) з"ясувалося, що найбільш висока якість сперми була у чоловіків з нормальною вагою (ІМТ від 20 до 25 одиниць). Збільшення ІМТ супроводжувалося зменшенням об"єму сперми і збільшенням частки аномальних сперматозоїдів, повідомили учені.

Описаний взаємозв"язок може мати декілька можливих пояснень, повідомив Шаєб. По-перше, негативну роль може грати порушення гормонального рівня у чоловіків, по-друге - перегрів яєчок через надлишок жирової тканини. Крім того, образ життя і харчування, що сприяють розвитку ожиріння, можуть також сприяти погіршенню якості сперми, відзначив учений.

Докладний звіт про результати дослідження був представлений на щорічній конференції Європейського товариства репродукції людини і ембріології, яка проходить в Барселоні, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Надмірна вага погіршує якість сперми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути