середа, 17 жовтня 2018 01:35

Горілка або кока-кола: як продовжити життя трояндам
5

Існує багато думок як продовжити життя свіжозрізаних троянд. Одні стверджують, що вся справа в добавках до води: таблетка аспірину або ложка цукру допоможуть зберегти свіжість бутонів. Інші пропонують обмежитися щоденнним підрізанням стебла.

Перевірити всі ці поради на практиці взявся російський відео-блогер під ніком It`s Maxim. Виявилося, більшість способів не працюють, але один дозволяє зберегти свіжість квітів більше дев'яти днів.

 

Експеримент з трояндами тривав дев'ять днів

It`s Maxim вивчив різні поради і використав всі доступні рідини, в які радять поміщати квіти. Зокрема, він перевірив, що буде, якщо поставити троянди в воду з побутовими "помічниками" - содою, аспірином, оцтом, розчином марганцівки. Також він приготував ємності з різними напоями - чаєм, кока-колою, фантою, спрайтом та енергетиком. Тут же виявився і алкоголь: горілка, шампанське. А для скептиків, які не вірять в "бабусині" поради, блогер вибрав флористичні засоби різних цінових категорій. Для чистоти експерименту була приготована навіть яєчна суміш.

 

В розчині марганцівки троянди простояли лише півдоби

Експеримент проводився дев'ять днів. За цей час більшість квіток очікувано зів'яли. Першими здалися ті рослини, які помістили в марганцівку, олію і чай. Вони не простояли і 12 годин.

 

В кока-колі, шампанському, горілці троянди витримали добу

Квіти в алкогольних напоях простояли трохи довше. Реакція рослин виявилася незвичною: бутон залишився свіжим, а от листя зів'яли в тих, що стояли в горілці і шампанському. Ці зміни відбулися приблизно за добу. Найбільш руйнівним чином на троянду подіяв розчин води з содою - стебло і листя почорніли досить швидко.

 

Реакція квітки на соду

Довше з усіх у цьому експерименті трималися квіти, поміщені в енергетик, спрайт і флористичні засоби (їх вартість не мала жодного значення, на цьому етапі вони діяли приблизно однаково). Троянда у воді з аспірином не витримала випробування і зів'яла на четвертий день. Троянди у звичайній воді, які щодня підрізали, теж не відзначилися стійкістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автоматичний полив кімнатних рослин: як обрати найкращий

На дев'ятий день о з однаковою ефективністю проявили себе флористичний засіб і спрайт. Газований напій виявився настільки ж благодатним для квітки, як і спеціальний розчин.

 

Троянда, яка залишилася свіжою дев'ять днів потому

Набагато ж краще за інші квіти виглядала троянда, яку помістили в звичайну воду, але при цьому вода покривала нижню частину бутону. Отже, якщо хочете зберегти свіжість квітів дійсно надовго, квіти якомога довше потрібно тримати зануреними у воду. У цьому випадку вони не втратять своєї краси навіть дев'ять днів потому.

Трояндова олія (переважно синтетична) входить до складу 46% чоловічої й 98% жіночої парфумерії. Однак із усієї розмаїтості квітів використовується тільки два види троянд – дамаська й центифолія. Натуральна трояндова олія – одна з найдорожчих, на міжнародному ринку вона цінується дорожче золота й платини. Для одержання одного кілограма трояндової олії потрібно в середньому три тонни пелюсток.

Зараз ви читаєте новину «Горілка або кока-кола: як продовжити життя трояндам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути