понеділок, 01 листопада 2010 13:24

Фламінго полюбляють користуватися коcметикою - учені

Фламінго полюбляють користуватися коcметикою - учені

Фламінго, що живуть в на волі, підфарбовують своє оперення. Для цього вони використовуючи пігмент, який самі ж виділяють. Учені вважають, що таким чином птахи приваблюють потенційних партнерів.

Спостереження за фламінго проводилися в болотистій місцевості на півдні Іспанії. Дослідники з'ясували, що птахи не тільки чистять і пригладжують пір'ячко, але і труть місця, які виділяють барвний пігмент, а потім втирають його в пір'я.

Пігмент, який відповідає за яскраве рожеве забарвлення птахів, називається каротиноід. Саме його виділяють залози фламінго разом з мастилом, що захищає пір'я від намокання. Ці залози розташовані біля основи хвоста.

Групу вчених очолює Хуан Амат з іспанського біологічного дослідного центру "Донана".

За його словами, фламінго вдаються до косметичних хитрощів, коли хочуть привабити партнера.

На те, щоб розфарбувати своє оперення, потрібна певна енергія. Отже, більш яскраве забарвлення може свідчити про те, що ця особина більш здорова. Крім того, на отримання яскравого пігменту птахам потрібен час. І чим частіше вони цим займаються, тим більш барвистого відтінку набуває їх пір'я.

"Якщо птахи перестануть це робити, колір їх пір'я зблякне протягом декількох днів, тому що під дією світла каротиноід швидко вицвітає", - додав учений.

Це дуже схоже на макіяж, який також потрібно постійно освіжати, щоб він залишався яскравим.

Вчені не намагалися з'ясувати, як саме використання натуральної косметики впливає на життя фламінго. Але вони вважають, що більш яскраве забарвлення може допомагати швидше знаходити партнерів.

"Ми виявили, що птахи з більш барвистим оперенням обзаводяться потомством раніше, ніж їх більш бліді родичі. Тому вибір для розмноження птахів з більш яскравими пір'ям може підвищити успішність репродуктивного процесу, так як наші попередні дослідження свідчать про те, що ті пари, які починають розмножуватися першими, займають найзручніші місця", - заявив професор Амат.

І ще одна цікава деталь цієї історії.

"Дані, зібраним нами, свідчать про те, що жіночі особини фламінго підфарбовують пір'я набагато частіше, ніж чоловічі", - заявив Амат в інтерв'ю Бі-бі-сі.

Крім того, додав учений, частіше цим займаються птахи, що живуть в хороших умовах, коли у них достатньо їжі і вона хорошої якості.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що в Криму цієї зими з'явилися п'ять фламінго. Зупинилися птиці на озері Аджиголь недалеко від Феодосії в районі Приморського.

Зараз ви читаєте новину «Фламінго полюбляють користуватися коcметикою - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути