понеділок, 24 березня 2008 13:23

Фізичні вправи знижують ризик раку легенів

Фізичні вправи знижують ризик раку легенів

Масштабне дослідження, проведене доктором Кетрін Шміц (Kathryn Shmitz) з Університету Епідеміології і біостатистики, Пенсільванія тривало з 1986 і включало близько 42,000 жінок старшої вікової групи. До 2002 року, кількість учасниць налічувала 36,410, з них раком легенів захворіло 777 чоловік.

З них: 125 не палили, 177 - палили у минулому, а 475 були постійними курцями. При аналізі історій життя, фізичної активності і інших звичок хворих, дослідники з"ясували, що з 475 курців, хворих на рак, 324 жінки мали дуже низьку фізичну активність, а 151 регулярно займалися спортом.

Серед колишніх курців результати були схожими - в 82 випадках жінки займалися фізичними вправами, в 95 - ні. Найнижчим ризик захворювання був серед тих, хто займався спортом з помірними навантаженнями 4 рази на тиждень або з високим навантаженням 2 рази на тиждень. Дія фізичного навантаження на легені курця дозволяло дещо очистити дихальні шляхи від високого вмісту там канцерогенів, які осідають в бронхах при викурюванні сигарети.

Проте, вважають дослідники, навіть 35% зниження ризику у курців в результаті фізичної активності - крапля в морі в порівнянні з 10-11 кратним збільшенням ризику хвороби в порівнянні з некурцями, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Фізичні вправи знижують ризик раку легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути