середа, 20 жовтня 2010 11:21

Давні тексти віком близько 2 тис. років уперше викладуть в інтернет

Давні тексти віком близько 2 тис. років уперше викладуть в інтернет

Ізраїльське управління старожитностей спільно з американською компанією Google опублікує в інтернеті давньоєврейські Кумранські сувої, також відомі, як cувої Мертвого моря. Тепер з ними зможуть безкоштовно і швидко ознайомитися вчені з усього світу.

Згідно із задумом авторів проекту, давньоєврейські тексти, які були створені близько 2 тисяч років тому, будуть опубліковані у відкритому доступі. Автори проекту мають намір викласти в інтернет фотографії оригінальних сувоїв високої роздільної здатності , щоб всі бажаючі могли ознайомитися із оригінальним текстом. Перша порція фотографій з'явиться у відкритому доступі протягом найближчих декількох місяців.

Текст сувоїв буде доступний не тільки на івриті, але і на грецькою, арамейською, англійською та іншими мовами. Крім того, Google інтегрує в онлайн-версію сувоїв можливість використання перекладача текстів.

Кумранські сувої вперше стануть доступні настільки широкій публіці. Поки що ознайомитися із сувоями можуть лише обрані вчені. Сувої зберігаються в Музеї Ізраїлю в Єрусалимі в спеціальному сховищі. Кожному вченому, який приїжджає ознайомитися з рукописами, дають на роботу не більше трьох годин на кожен фрагмент.

Кумранські рукописи - це близько 30 тисяч манускриптів та їх фрагментів, які були виявлені в 1947 році в печерах Іудейської пустелі в Ізраїлі. У Кумранських рукописах, які були створені більше 2 тисяч років тому, містяться біблійні тексти, апокрифи та література кумранскої християнської громади.

За матеріалами Inright
Зараз ви читаєте новину «Давні тексти віком близько 2 тис. років уперше викладуть в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути