Ексклюзиви
понеділок, 18 жовтня 2010 14:22

Щоб врятувати життя дитині, лікарі заморозили її

Щоб врятувати життя дитині, лікарі заморозили її

П'ять місяців тому британські хірурги провели унікальну операцію, подробиці якої були оприлюднені тільки після того, пацієнтка повністю видужала.

Самаа Зохір виповнився місяць, коли лікарі виявили у дівчинки рідкісний порок серця: кровоносні судини, яким належить доставляти кисень в ліве передсердя, у малятка були приєднані до правого. Щоб провести операцію на крихітному, менше, ніж м'ячик для гольфу, серці, лікарі з клініки Грейт Ормонд Стріт, прийняли рішення піддати дитину гіпотермії.

Хірурги розмістили навколо голови дівчинки мішки з льодом, а потім, використовуючи апарат штучного кровообігу, охолодили її кров з 37 градусів до 18-ти. Після цього, медики зробили ін'єкцію, щоб зупинити серце дитини. При нормальній температурі тіла, смерть мозку звичайно настає через 4-5 хвилин. Проте в "заморожених" клітинах процес руйнування можна загальмувати.

Використавши метод гіпотермії, медики отримали близько 50-ти хвилин для проведення операції: протягом цього часу необхідно було перезапустити серце дитини, щоб уникнути пошкоджень головного мозку та внутрішніх органів. Через 23 хвилини операція була закінчена, і лікарі повернули Самаа до життя, почавши знову "зігрівати" її.

Через 5 місяців дівчинка, що проживає з батьками в Північному Лондоні, була визнана здоровою. Про її недугу і перенесеної нею операції нагадує лише невеликий шрам на грудях.

У Британії щорічно народжуються близько 40 дітей з неправильно приєднаними до серця кровоносними судинами. Без хірургічного втручання допомогти цим дітям неможливо.

Нагадаємо, раніше в США жінка народила 20-річну дитину. у травні 2010 року в одній з американських клінік у 42-річної жінки з'явився на світло абсолютно здоровий хлопчик. Дитина при народженні важив 3 кг 150 гр. Підвищена увага до новонародженого пояснювалося тим, що зачатий він був у 1990 році.

За матеріалами Newsru, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Щоб врятувати життя дитині, лікарі заморозили її». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути