пʼятниця, 07 червня 2024 18:23

Що не можна робити під час грози: п'ять головних заборон

Що не можна робити під час грози: п'ять головних заборон
П'ять дій, які категорично заборонено робити під час грози Фото: pinterest

Коли надходить гроза, завжди цікаво споглядати природне явище. Намагаємось зняти на камеру блискавку, щоб опублікувати в соцмережах.

Є дії, які категорично заборонено робити під час грози.

Недаремно наші предки боялися грози як вогню. Адже під час неї виникає потужний електричний розряд, який може викликати пожежу та травмувати людину навіть удома. Навіть громовідводи для неї не завада.

Що не можна робити під час грози

Відчиняти вікна

У квартиру може залетіти кульова блискавка. Якщо ще за вікном вирують сильні пориви вітру, її може запросто занести протягом у квартиру. Вона може розрядитися прямо біля вікна та запалити штори. Вона може проникнути навіть у закрите приміщення через вимикач, розетку і т. д. Блискавка виглядає як куля, що світиться, діаметром від декількох сантиметрів до метра і більше. І не сумнівайтеся, вона має велику руйнівну силу. Якщо ви зіткнулися з таким явищем, намагайтеся не рухатися. Затамуйте дихання і повільно, по сантиметру, залиште кімнату.

Тримати електроприлади включеними до мережі

Розряд блискавки може вивести увімкнені прилади з ладу. Адже достатньо вдарити поряд з лініями електропередачі, негайно станеться сильний стрибок напруги в мережі. Він може спалити навіть ті агрегати, які вимкнені, але шнур при цьому не витягнутий з розетки.

Бігти і терміново вимикати ноутбук, холодильник і телевізор під час грози - це неправильно. Прилади необхідно знеструмлювати ще до того, як почнуть виблискувати блискавки. Інакше можна взятися за дроти та отримати удар струмом.

Торкатися металевих предметів

Металеві предмети особливо приваблюють блискавки. Вас може вдарити струмом від комунікаційної труби. Тому не стійте поруч із стояками, батареями та газовою трубою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощі з градом і спека - українців вразили прогнозом на вихідні

Розмовляти по мобільному телефону

Було дуже багато випадків, коли блискавка вбивала людину, яка розмовляла телефоном під час бурі. Хоча багато фахівців і говорять, що сигнал стільникового зв'язку при грозі може бути нестійким або зовсім відсутнім, краще не ризикувати. Адже мобільник теж складається із металевих деталей і цілком здатний притягнути електричний розряд. І навіть просто в руках його краще не тримати.

Мити посуд, приймати душ

Блискавка, яка потрапила в дім або вдарила за кілька метрів від нього, може розподілитися і водопровідними трубами. Тому від сантехніки може вдарити струмом. Також треба пам'ятати, що вода теж є добрим провідником. Можна постраждати під час прийому душу чи миття посуду.

Близько 20 людей постраждали від влучання блискавки під час грози у Чехії. У чеському місті Ліберец блискавка перервала програму заходів до Дня захисту дітей.

Один із розрядів блискавки влучив у 20-метровий дуб. Це був оглушливий удар, люди попадали на землю. Саме дерево залишилося неушкодженим.

Зараз ви читаєте новину «Що не можна робити під час грози: п'ять головних заборон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути