Тяга до незвично їжі серед вагітних спостерігається у наш час частіше, ніж серед жінок попередніх поколінь, свідчить соціологічне дослідження.
75% опитаних жінок заявили, що їх смакові пристрасті під час вагітності змінилися. 50 років тому про це говорили всього 30% жінок.
Як показало дослідження, третина жінок відчувала потяг до нехарчових продуктів, наприклад, до вугілля, мила, зубної пасти. Серед найпоширеніших пристрастей - захоплення льодом і шоколадом.
В опитуванні, проведеному сайтом соціальних досліджень gurgle.com, брали участь 2231 вагітна жінка.
НЕЗВИЧАЙНІ ПРИСТРАСТІ:
Лід: 22%
Вугілля: 17%
Зубна паста: 9%
Бруд - 7%
Крейда: 6%
Мило: 5%
Сірники: 3%
Серед харчових продуктів, до яких їх тягнуло під час вагітності, найчастіше жінки називали шоколад, морозиво, цукерки, гострі страви, маринована цибуля, тропічні фрукти, каррі, пончики, паста мармайт (що виготовляється з дріжджового екстракту), горіхова паста, картопля і горіхи.
Майбутні матері також розповідали про тягу до незвичайного поєднання продуктів - наприклад, солоні огірки з горіховою пастою, мармайт з морозивом, тунець з бананом або яєчня з м"ятним соусом.
Бажання з"їсти щось незвичайне виникає у вагітних частіше всього вдень (40%) або увечері (38%) і лише іноді - серед ночі (8%).
Консистенція і запах
Співробітниця Центру харчування вагітних в Шеффілді Фіона Форд вважає, що одна з причин, з яких майбутні мами відчувають потяг до незвичайних речей, - це більша різноманітність продуктів. Завдяки цьому, жінки можуть легше задовольнити свої забаганки.
На думку Фіони Форд, тяга до нехарчових продуктів пояснюється швидше їх консистенцією і запахом, ніж смаком.
Поки є мало доказів на підтримку теорії про те, що жінки таким чином заповнюють речовини, яких їм не вистачає, - додає дієтолог. Крім того, за її словами, навряд чи людський організм може засвоювати поживні речовини, наприклад, з вугілля або бруду.
За словами Фіони Форд, смакові пристрасті не завжди бувають безпечними.
"Пристрасть до поглинання льоду нешкідлива - на відміну від бажання, наприклад, поїсти штукатурки або погризти сірникові голівки", - говорить вона.
"Якщо жінок тягне до чогось неїстівного, то їм потрібно бути украй обережними і обговорити це питання з акушеркою", - додає вона.
Експерт з Британського Центру дієтології Джоанн Ланн указує, що причини виникнення тяги вагітних жінок до незвичайних продуктів до кінця неясні.
"Дуже часто у вагітних міняється смак, і вони не хочуть їсти те, що раніше любили, а хочуть те, до чого раніше навіть не торкалися", - говорить вона.
"Зазвичай хвилюватися із цього приводу не слід, якщо ця тяга помірна і загалом жінка отримує повноцінне і різноманітне харчування", - указує дієтолог, повідомляє BBC.
Коментарі
1