вівторок, 25 червня 2013 12:16

Британців налякала давньоєгипетська статуетка, яка обертається навколо своєї осі

Британців налякала давньоєгипетська статуетка, яка обертається навколо своєї осі
Прайс Кемпбел. Фото: thesun.co.uk

У одному з британських музеїв 25-сантиметрова давньоєгипетська статуетка, що стоїть у скляній шафі, поступово відвертається від глядачів, і працівникам музею доводиться її щоразу повертати назад. Ті, хто любить оповідання про духів, що мешкають у єгипетських пірамідах, і мумій, що пересуваються, може вважати таємницю 4000-річної святині найдивнішою річчю у світі єгиптології за останні десятиліття.

Повільне обертання статуетки, яка була підношенням богу Озірісу, на 180 градусів - зняли на плівку. На думку 29-річного куратора музею Прайса Кемпбела, пояснення цього явища слід шукати в магічній силі цієї статуетки. За словами Кемпбела, коли він вперше помітив, що статуетка повернулася, то спробував поставити її у початкове положення. Однак наступного дня явище повторилося. У Стародавньому Єгипті вважалося, що у випадку руйнування мумії статуетка може стати альтернативною посудиною для душі. Можливо, вона рухається саме тому, каже Прайс.

Створену приблизно в 1800 році до нашої ери статую подарували музею у 1933 році, і донедавна вона була абсолютно нерухомою. Зараз Прайс і його колеги намагаються знайти причину такої дивної поведінки експонату. На записаному ними відео видно, як статуетка обертається і повертається на 180 градусів. Обертання відбувається у світлий час доби, і при цьому статуя ніколи не повертається більше, ніж на 180 градусів.

Менш схильні до фантазій науковці, зокрема і професор-фізик Браян Кокс, мають більш приземлене пояснення цього феномена. Він припустив, що коливання, викликані проходженням відвідувачів по залу, призводять до того, що статуетка обертається на скляній полиці. Прайс таку теорію спростовує, заявляючи, що статуетка завжди стояла на скляній полиці, але обертатися почала тільки недавно.

Зараз ви читаєте новину «Британців налякала давньоєгипетська статуетка, яка обертається навколо своєї осі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути