Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 19:04

Біодобавка для бодібілдеров корисна при вагітності

Креатин, який вживають бодібілдери і пауерліфтери для збільшення м"язової сили і витривалості, може бути корисний і при вагітності. Австралійські учені з"ясували, що ця біодобавка зменшує ризик пошкодження мозку плоду в умовах гіпоксії (дефіциту кисню), повідомляє American Journalof Obstetricsand Gynecology.

Учені з Університета Монаша проводили експерименти на каїрських голчатих мишах. На відміну від домашніх мишей, які народжуються незрячими, голчаті миші з"являються на світ з розплющеними очима і розвиненішим мозком - з цієї причини вони служать хорошою моделлю для вивчення новонароджених.

Керівник дослідження Зої Айленді її колеги додавали 5% креатину в їжу вагітних мишей. Креатин - це органічна кислота, яка присутня в м"ясі і рибі, а також може вироблятися в організмі людини. В умовах кисневого голодування креатин може служити джерелом енергії, перешкоджаючи пошкодженню кліток. За 1-2 дні до пологів учені викликали штучну гіпоксію, після якої проводилося витягання плоду з подальшою реанімацією.

В результаті експерименту вижили 95% мишей, матері яких приймали креатин, і лише 63% мишастих, матері яких харчувалися звичайною їжею. Крім того, потомство тварин, приймаючих БАД, швидше набирало вагу. На думку Айленд, останнє пояснювалося меншим пошкодженням смоктального рефлексу при ураженні мозку.

Гіпоксія плоду є частим ускладненням вагітності і пологів. У розвинених країнах кожне трьохсоте немовля страждає від родових травм, пов"язаних з перенесеною гіпоксією.

"Я є переконаним прихильником прийому креатину під час вагітності, проте в останніх експериментах була використана дуже висока його доза. Хоча попередні випробування показали, що навіть недоношені діти добре переносять високі дози креатину, нам обов"язково необхідні додаткові дослідження", - повідомив Патрік О"брайн з лондонського Королівського коледжу акушерів-гінекологів, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Біодобавка для бодібілдеров корисна при вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути