вівторок, 28 серпня 2012 02:59

Американці мають намір побудувати космічний ліфт вже через 8 років

Минулого тижня приватна американська компанія LiftPort Group оголосила про готовність побудувати експериментальний космічний ліфт на поверхні Місяця за допомогою вже існуючих технологій. Президент компанії Майкл Лейн (Michael Laine) стверджує, що на створення такого ліфта піде вісім років.

Ентузіасти мають намір за допомогою повітряної кулі підняти на висоту двокілометровий трос, по якому належить забратися роботу спеціальної конструкції. На здійснення задуманого знадобиться $ 8 тисяч, які вже надійшли через сайт KickStarter - популярний Інтернет-сервіс для збору коштів на реалізацію творчих проектів за схемою "народного фінансування".

Великий інтерес громадськості до проекту змусив компанію поставити нову мету - збір $ 100 тисяч на початок техніко-економічного обгрунтування "місячного ліфта". За словами Лейна, спорудження такого ліфта займе близько року і обійдеться в $ 3 мільйони. За повідомленням ІТАР-ТАРС, на амбітний проект вже звернуло увагу NASA, для якого Лейн - людина аж ніяк не чужа. До відходу у приватний сектор він співпрацював з космічним відомством США, працюючи над концепцією космічного ліфта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер Ніл Армстронг - перша людина, що ступила на Місяць

Сучасні концепції космічного ліфта припускають наявність надміцного і легкого троса, один з кінців якого закріплено у земної поверхні, а інший - перебуває в космосі. У натягнутому положенні він утримується за допомогою встановленої на другому кінці противаги за рахунок відцентрової сили обертання планети. По тросу від Землі до орбіти може рухатися спеціальний підйомник - свого роду ліфт, який зможе доставляти на орбіту різні вантажі і навіть людей.

Концепцію космічного ліфта активно освоюють не тільки в США, але і в Японії. В останній найбільш активно проявляє себе будівельна корпорація "Обаясі", яка планує реалізувати проект безракетного способу доставки вантажів на навколоземну орбіту за допомогою спеціального троса до 2050 року.

Зараз ви читаєте новину «Американці мають намір побудувати космічний ліфт вже через 8 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути