Ексклюзиви
пʼятниця, 13 березня 2009 14:40

Як уникнути хвороб і депресії навесні

Як уникнути хвороб і депресії навесні

Весняне загострення - це не міф, а реальність. У міжсезоння нездужать навіть абсолютно здорові люди. Зима і літо - відносно стабільні періоди. А ось восени і весною організм перебудовується. Навесні це перебудова під знаком "плюс": прискорюється обмін речовин, активно ростуть клітини. Але при цьому робота органів може збиватися зі звичного ритму.

Наприклад, навесні травна система починає працювати активніше, а захисих ферментів виділяється менше. Якщо при цьому людина ще і нервує, то піддає себе подвійному ризику. Депресію і поганий настрій хронобіологи теж пов"язують з сезонними збоями в роботі нашого біологічного годинника.

Причини весняного загострення:

1. Брак ресурсів. За довгу зиму накопичені організмом "запаси міцності" зменшуються, а заповнити їх поки нічим. Звідси слабкість і зниження імунітету.

2. Гіподинамія. Ми декілька місяців просиділи в приміщеннях, практично не рухаючись. Результат - апатія, млявість, біль в м"язах і суглобах.

3. Сонячна радіація. Навесні вона посилюється, а разом з нею росте наша емоційна збудливість.

4. Різкі коливання атмосферного тиску. У результаті - головні болі, погіршення самопочуття, гіпотонія і гіпертонія.

5. Капризи весняної погоди. На вулиці то різко теплішає, то знову холодає, ми поспішаємо знімати шапки і пуховики - так і до усіляких ОРЗ недалеко.

6. Авітаміноз - неодмінний супутник весни.

Порада: вітамінна терапія

1. Весна - поганий час для дієт. "Багато хто навесні прагне скинути вагу і сідає на жорсткі дієти, - говорить дієтолог Юлія Трошкіна. - Харчуватися навесні треба різноманітно, не рідше ніж 3-4 рази на день, звичайно, не налягаючи на жирне і солодке".

2. План "Б". Вітаміни групи B знімають дратівливість, нормалізують роботу нервової системи, покращують стан шкіри і волосся. Їх природні джерела - м"ясо, печінка, сир, проросла пшениця, злаки, зелень (петрушка, кріп, селера), свіжі пивні дріжджі.

3. Цитрусовий заряд. Сонливість, постійні простуди виникають через брак аскорбінової кислоти. Аскорбінкою багаті шипшина, чорна смородина, цитрусові, квашена капуста.

4. Мультивітамінні комплекси. Містять вітаміни і мікроелементи, що заряджають енергією.

Часті супутники весни - тривожність, меланхолія, напади туги. У чому справа?

Психотерапевти стверджують, що перебудови в організмі завжди зачіпають і психіку. Взимку особливо активні області мозку, що відповідалють за сприйняття інформації, а ті, що відповідають за ухвалення рішень, навпаки, загальмовані. Навесні все навпаки. Через такий перекос порушується нормальний цикл "сприйняття-діяльність". В результаті - нудьга, сонливість, байдужість.

Ще одна причина весняних депресій - коливання освітлення. Сонячне світло безпосередньо впливає на наше самопочуття: викликає нервові імпульси, що йдуть від сітківки очей до гіпоталамуса, а гіпоталамус, у свою чергу, бере участь в регуляції настрою, сну, апетиту і рівня гормонів. Виходить, що недолік або, навпаки, надлишок сонця може викликати психологічні проблеми. Але тільки якщо ці перепади освітлення різкі, і організм не встигає до них підготуватися.

А деякі фахівці вважають, що всі весняні проблеми - результат особливостей характеру, а то і зовсім надумана проблема. "Вся справа в сприйнятті світу: оптимісти "бачать світло" за будь-якої погоди, а песиміст і сонцю не радий, - пояснює доктор медичних наук Володимир Малигин. - Жінки більше схильні до весняних депресій, тому що вони емоційніші за чоловіків. Часто "весняними страждальцями" стають ті, хто обіцяв собі почати з нового року нове життя, а навесні зрозумів, що виконувати задумане надто складно.

Лікарі радять не панікувати: сезонні депресії, як правило, неглибокі і безпечні.

Як не піддаватися депресії

- Бадьорий ранок. Спочатку контрастний душ, потім пара вправ під улюблену музику.

- Кольоротерапія. Оточіть себе яскравими, радісними відтінками (в одязі і інтрер"єрі).

- Фізична активність. Як мінімум - пішоходні прогулянки вранці замість звичної маршрутки.

- Робіть паузи. Під час робочого дня кожну годину влаштовуйте невеликі "зміни": поговоріть з колегою, випийте чашку чаю, розімніться, пройдіться коридором або подвір"ям (тільки не перекур!).

- Солодке життя. Один банан або шматочок шоколаду повернуть гарний настрій: в цих продуктах міститься натуральний антидепресант триптофан.

- Місце під сонцем. Відвідайте солярій (якщо не маєте протипоказань) - і настрій підніметься, і колір шкіри покращає.

За матеріалами zdr.ru, newizv.ru

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути хвороб і депресії навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути