Ексклюзиви
неділя, 21 квітня 2019 01:35

Як коти несуть службу в англійської королеви
10

  Коти на службі у королеви: ловлять мишей і пацюків в державних установах
Коти на службі у королеви: ловлять мишей і пацюків в державних установах

У розпорядженні Єлизавети II є цілий штат пухнастих вихованців, які повинні невпинно охороняти всі важливі державні об'єкти. Так, наприклад, в Лондонських бібліотеках, архівах та інших приміщеннях, що мають державне значення, коти за справжнню зарплату зобов'язані відловлювати гризунів, що роблять замах на цінні папери.

Мода на кішок-службовців з'явилася в Лондоні понад 100 років тому. Піонерами стали коти, які охороняли від щурів і мишей посилки і листи в поштових відділеннях Британії. Сьогодні хвостаті служать в трьох поштових відділеннях Лондона, в Британському музеї, Вестмінстерському палаці і навіть в Міністерстві фінансів. Однак найвідомішими вважаються троє: Ларрі, Палмерстон і Гладстон, а восени минулого року до них приєднався ще один східний колега.

Ларрі

  Кіт Ларрі служить у резиденції прем'єр-міністра Великобританії.
Кіт Ларрі служить у резиденції прем'єр-міністра Великобританії.

У котів, як у всякому нормальному підрозділі є свій начальник, що характерно - теж кіт. Шефа звуть Ларрі.

Довгий час Ларрі проживав в резиденції Прем'єр-міністра Великобританії на Даунінг стріт, 10. Ларрі потрапив в коридори влади в 2011 році, з лондонського притулку для бездомних кішок і собак і успішно справлявся з поставленим завданням. Ларрі вважається головним котом серед усіх інших вихованців.

  Кіт Ларрі служить у резиденції прем'єр-міністра Великобританії.
Кіт Ларрі служить у резиденції прем'єр-міністра Великобританії.

Виявляється, Ларрі терпіти не може чоловіків, в тому числі не визнавав він і Кемерона. Єдиним винятком став екс-президент США, Барак Обама, якому вдалося скласти на Ларрі враження. У Ларрі навіть є свій аккаунт в популярній соцмережі Twitter, де, він обговорює нагальні проблеми Великобританії, влаштовує словесні баталії з Палмерстоном (іншим службовим котом), він навіть привітав принца Гаррі з заручинами, висловивши стурбованість відсутністю у пари кішки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Собаки проти котів: чиї господарі почуваються щасливішими

Палмерстон

  Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії
Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії

Довгий час у Ларрі був негласний статус єдиного і неповторного, однак, зима 2016- го в Лондоні видалася теплою і сирою, тому гризуни розплодилися у великій кількості. Дійшло до того, що англійський парламент був змушений виділити більше ста тисяч фунтів стерлінгів на боротьбу з гризунами в урядових будівлях. Співробітники МЗС вирішили заощадити гроші платників податків і за свій рахунок взяти на утримання кота, а королева прийняла рішення розділити пальму першості між Ларрі і новим охоронцем - Палмерстоном.

  Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії
Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії

Палмерстон прийшов на службу з того ж притулку, що і Ларрі. Він був знайдений на вулицях Лондона - голодний і охлялий. У кота не було мікрочіпа, а це значить, що, навіть якщо у нього колись були господарі, встановити їх неможливо. Кота назвали на честь Віконта Палмерстона, одного з прем'єр-міністрів Великобританії XIX-го століття. Лорд Палмерстон прославився тим, що став прем'єр-міністром коли йому було 71 рік, а помер у 80 років, займаючись сексом з покоївкою на більярдному столі. До речі, у кота Палмерстона теж є свій персональний аккаунт в Twitter.

  Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії
Кіт Палмерстон служить в Міністерстві закордонних справ Великобританії

МЗС Великобританії навіть випустив спеціальну заяву з приводу свого нового співробітника: "Новоприбулий на дипломатичну службу Її Величності кіт Палмерстон покликаний, як Старший мишолов Міністерства закордонних справ, знизити кількість гризунів в нашому будинку на Кінг- Чарлз стріт. При розміщенні Палмерстона ми працювали в тісному співробітництві з притулком "Баттерсі", які прискіпливо проінспектували його новий будинок - так само, як вони роблять з усіма потенційними власниками кішок". Притулок з відповіддю не забарився і на офіційну заяву відповів не менш офіційно: "Палмерстон - дуже самовпевнений кіт, який любить людей взагалі і тертися об них - зокрема".

У лютому минулого року британські ЗМІ повідомили про "драму, що розігралася на Даунінг-стріт" - вулиці в Лондоні, де знаходяться міністерство закордонних справ Великобританії і офіційна резиденція прем'єр-міністра. Кіт Ларрі з резиденції побився з Палмерстоном з МЗС. У битві коти втратили нашийник і шерсть.

  Торік Ларрі побився з Палмерстоном. У битві коти втратили нашийник і шерсть.
Торік Ларрі побився з Палмерстоном. У битві коти втратили нашийник і шерсть.

Після бійки на дорозі дійсно залишився лежати нашийник з британським прапором. Як з'ясувалося, втратив його кіт Ларрі, з чого був зроблений висновок, що "битву" виграв Палмерстон. І що Палмерстон - "більш успішний працівник": він зловив на Даунінг-стріт вже 27 мишей, а ось Ларрі "воліє за краще позувати фотографам". Але за місяць до бійки, співробітники МЗС помітили, що Палмерстон перестав справлятися зі своїми обов'язками. У зв'язку з цим співробітникам було заборонено підгодовувати головного мишолова відомства.

Гладстон

  Кіт Гладстон служить у Міністерстві фінансів Великобританії
Кіт Гладстон служить у Міністерстві фінансів Великобританії

Третім на держслужбу потрапив Гладстон. Пропозиція надійшла з Міністерства фінансів. Гладстону на момент надходження на службу було всього півтора року. Він був бездомним кошеням, коли його підібрали на вулиці працівники все того ж притулку Баттерсі.

Раніше Гладстон носив непоказне ім'я Тіммі, але після прибуття до Мінфіну тут же був перейменований на честь колишнього прем'єр-міністра і міністра фінансів Великобританії Вільяма Гладстона. Гладстон - кіт теж просунутий, і у нього є свій аккаунт в Instagram, де він скромно представляється "найпопулярнішим співробітником казначейства Її Величності". А ще Гледстон веде канал в Твіттері, де він допомагає знаходити нових хазяїв іншим котам з притулків.

Лоуренс Абдун

  Кіт Лоуренс Абдун несе службу в посольстві Великобританії в Йорданії.
Кіт Лоуренс Абдун несе службу в посольстві Великобританії в Йорданії.

У жовтні 2017 року кіт Палмерстон в своєму Твіттері офіційно представив колегу, що заступив на службу в посольстві Великобританії в Йорданії. Кіт на ім'я Лоуренс Абдун потрапив на службу до Її Величності теж через притулок. Перш, ніж Лоуренс Абдун був затверджений на посаді першого диплокота, йому довелося довести свою профпридатність в якості мишолова під час випробувального терміну. Примітно, що Лоуренс Абдун став першим диплокотом, який працює за межами Великобританії.

Обов'язки і зарплата

Головне завдання котів, яким вдалося осісти в держустановах - не допустити псування майна і вчасно зловити "зубастих вандалів", з чим Ларрі, Гладстон, Палмерстон і Лоуренс Абдун відмінно справляються, патрулюючи кожен свою територію. Щоб коти не лінувалися і не пропускали мишей, їх годують за розкладом через день.

Коти навіть носять власну форму - жовті банти замість нашийника, щоб будь-який відвідувач розумів, що цей кіт - держслужбовець. Крім того, коти отримують зарплату, правда, вельми скромну - на утримання кожної з кішок виділяється трохи більше 50 фунтів стерлінгів на рік.

У 17-18 століттях кішки були салонним аксесуаром і улюбленою жіночої іграшкою. Знатні дами заводили пухнастих вихованців, щоб не відставати від моди. Жодна знатна дама не могла з'явитися на світському рауті або в Салоні без пухнастої красуні. Представниць сімейства котячих пестили й плекали до нудоти, загодовували делікатесами, перетворюючи колишніх хижаків в лінивих відгодованих істот. Навіть після смерті кішкам не було спокою - прах вихованців аристократи зберігали у вишуканих урнах, а їх портрети замовляли іменитим медальєрам і художникам.

Зараз ви читаєте новину «Як коти несуть службу в англійської королеви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути