
Щойно викопаний часник ще не готовий до тривалого зберігання. Щоб він не згнив, не всох і був соковитим до нового врожаю, важливо правильно його просушити, підготувати та обрати для нього правильне місце.
Gazeta.ua розповість, що робити з часником після збору
Щойно викопали часник із грядки - не поспішайте одразу його чистити. Правильне зберігання починається з підготовки.
Просушіть
Часнику потрібно дати просохнути 10-14 днів у сухому, добре провітрюваному місці, захищеному від сонця. Можна розкласти часник на решітках або повісити в пучках стеблом догори.
Не обрізайте одразу стебла й коріння
Поки головки не висохли, краще залишити все як є - це захищає їх від гнилі. Стебла і коріння обрізають лише після повного висихання. Залиште хвостик стебла 5-10 см, а коріння вкоротіть, не зачіпаючи донце.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встигнуть подарувати врожай до осені: що посадити на місці викопаного часнику
Де зберігати
Найкраще зберігати часник у сухому, темному й прохолодному місці з температурою +2…+5 °C. Згодиться підвал, комор або сухий гараж. Також підходить кухня, якщо вона не надто волога й тепла. Ідеальні умови - хороша вентиляція й відсутність прямих сонячних променів.
Тверді сорти озимого часнику зберігаються гірше, ніж ярий, тому їх бажано використати першими.
Цьогорічна весна видалася непростою для городників. Затяжні дощі, прохолода, а потім раптове тепло з перепадами температур вплинули на розвиток озимих культур, зокрема часнику.
Через такі погодні гойдалки строки збирання важко визначити. Не варто орієнтуватися лише на календар чи народні прикмети. В першу чергу зверніть увагу на листя часнику, щоб встигнути зібрати врожай і часник не розпався у ґрунті.
Коментарі