четвер, 25 січня 2018 09:15

Практичні поради: як вибирати насіння соняшнику?

Практичні поради: як вибирати насіння соняшнику?
Щорічно на сільськогосподарському ринку з'являються нові сорти і гібриди соняшникового насіння. Фото: Senfil.net

Соняшник - це поширена сільськогосподарська культура, яка вирощується практично у всіх кліматичних зонах. З насіння цієї рослини не лише виробляють олію, а й макухe. Ядра насіння також вживають в їжу в чистому вигляді, роблять з них халву і грильяж. Крім того, продукти, отримані з соняшнику, використовують у виробництві маргарину, паперу і навіть лаків.

Будь-яка людина, яка захоплюється вирощуванням культурних рослин з метою отримання врожаю розуміє, що для успіху в цій нелегкій справі слід дотримуватися відразу декількох факторів - і правильний вибір посадкового матеріалу є мало не ключовим.

Як правило, для вирощування в промислових масштабах вибирають гібридне насіння соняшнику. У них є свої переваги. Наприклад, є гібриди, які більш стійкі до хвороб, які зазвичай вражають цей вид. Для гібридів характерний однаковий час визрівання, що спрощує збір врожаю. Нарешті, гібриди часом приносять більше насіння, які відрізняються кращими властивостями - довше зберігаються, містять більше олії і так далі.

Щорічно на сільськогосподарському ринку з'являються нові сорти і гібриди. Якщо ви засіваєте соняшник вперше і для вас критично важливо отримати прибуток, варто віддавати перевагу тим сортам, які вже перевірені часом.

Першим критерієм вибору сорту соняшнику стає клімат. Потім враховується склад і тип ґрунту. На основі цих чинників вибираються або трилінійні, або прості гібриди. Якщо в кліматичній зоні коротке літо, вибирають сорти з раннім дозріванням, щоб насіння встигли набрати достатню кількість поживних речовин для визрівання.

Щодо самого насіння, враховують відсоток сходження. Він повинен бути максимальним. Бажано, щоб у посадкового матеріалу ще один показник був максимальним - це чистота сорту. Зерно, призначене для посадки, має зберігатися в певних умовах вологості, шкірка не повинна бути пошкоджена.

Варто відзначити, що перед посадкою насіння їх зазвичай обробляють спеціальними матеріалами, щоб знизити ймовірність розвитку хвороб, у тому числі грибкових.

Для отримання точних даних про обсяги необхідного посадкового матеріалу з урахуванням доступної площі фермер може отримати, використавши спеціальні формули і калькулятори.

Зараз ви читаєте новину «Практичні поради: як вибирати насіння соняшнику?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути