вівторок, 30 квітня 2019 23:00

Назвали гігантські українські сорти вишень

Назвали гігантські українські сорти вишень
Солодка вишня Нічка схрещена з черешнею

Щоб мати вдалий врожай вишень, надійніше вибрати українські акліматизовані сорти. Селекціонери виводять передусім такі сорти, які будуть затребувані виробництвом і торгівлею. Тому перевагу надають тим, що дають стабільно високі врожаї.

Науковці Інституту садівництва вивели сорти вишні Мелітопольська десертна, Пустунка, Іграшка, Мелітопольська радість, Нічка, Диво, Ксенія. У них плоди 7–10 г. Усі є різновидом "дюк" — це вишня, схрещена з черешнею. Для них потрібен запилювач.

Про них розповідає Олена Кіщак, завідувач відділу технології вирощування плодових культур Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

"Пилок черешні більш холодостійкий і зберігає життєздатність два тижні. Тому для повноцінних врожаїв треба вирощувати її поряд з вишнею. Інакше бруньки, що почали проростати вимерзнуть за температури мінус 2 градуси. Тому дерева хоч і цвітуть, а маточки в них пусті. В останні роки цвітіння вишні збігається з похолоданням, дощами і навіть заморозками. Бджоли в дощ не літають, тому мала ймовірність запилення", - розповідає науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буковинську бомбу кладуть у землю боком

Для консервування краще обрати пізній сорт Іграшка або Ксенія середнього терміну дозрівання. Це новинки. Мають щільну м'якоть, що не блідне у банці.

Рекордсменом із сортів є Диво-вишня, у якої плоди важать 10–12 г. Стають плодоносними на п'ятий-шостий рік. ­Активне плодоношення триває до 22 років.

Самоплідними сортами є Любська, Метеор, Лотівка, Молодіжна, Фаворит. Біля них не треба запилювача. Формують зав'язь, запилившись власним пилком незалежно від погоди під час цвітіння. В їхніх квітках менше тичинок і коротший стовпчик маточки порівняно з самобезплідними сортами. Це важливо під час цвітіння в суховії чи дощову погоду, коли комахи не літають і не запилюють квітки.

Жовті кавуни є новинкою в агрономів. Їх створили спеціально для людей з алергією. Вони можуть безпечно ними ласувати, бо немає червоного пігменту. На смак жовті кавуни не відрізняються від звичних.

Сорт Сонячне сяйво має світлу шкірку та жовту м'якоть. Створили його спеціально для алергіків і дітей. Неалергенний кавун Сонячне сяйво ранній, достигає найпершим. Плоди важать 4-5 кг.

Зараз ви читаєте новину «Назвали гігантські українські сорти вишень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути