неділя, 26 травня 2024 11:00

Можна втратити весь урожай: коли не варто поливати рослини

Можна втратити весь урожай: коли не варто поливати рослини
Для поливання рослин важливо врахувати оптимальний час. Фото: ukr.media

Під час поливання рослин важливо не допустити помилок, через які можна втратити урожай.

Насамперед це стосується часу поливу, пише Gazeta.ua

Наприклад, одна з найпоширеніших помилок - поливання рослин опівдні, коли сонце перебуває в зеніті, а температура досягає максимуму. Якщо поливати о цій порі, волога може швидко випаруватись. До того ж, краплі води на листі під пекучим сонцем можуть діяти, як лінзи, посилюючи сонячні промені та викликаючи опіки на рослинах.

Є ризики також при поливі ввечері, коли температура знижується й вода випаровується повільніше. Такий полив може призвести до розвитку грибкових та бактеріальних захворювань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли найкраще копати картоплю - корисні поради

Коли рослини поливати ввечері, вода залишається на листі та на поверхні ґрунту протягом ночі. Таким чином створюються ідеальні умови для розвитку грибкових захворювань, зокрема, борошнистої роси та фітофтори. Ці хвороби швидко поширюються та завдають значної шкоди врожаю.

Окрім того, через вечірнє поливання залишається вода, а це може стати причиною гниття коріння. Це особливо актуально для рослин, чутливих до перезволоження.

Зважаючи на це, оптимальним часом для поливу рослин вважається ранок. Тоді температура повітря ще відносно низька, вода повільно проникає у ґрунт, досягаючи коріння. Ранковий полив також знижує ризик випаровування та опіків, а також запобігає розвитку захворювань.

При ранковому поливі листя встигає висохнути, що знижує ймовірність розвитку грибкових інфекцій. А достатня кількість вологи в ранкові години стимулює активне зростання та розвиток рослин протягом дня.

Якщо ж вранці немає можливості поливати рослини, це можна робити увечері. Але важливо пам'ятати, що надлишок вологи у вечірній час може спричинити чимало проблем.

Гарний врожай цибулі залежить не лише від погодних умов та гарного догляду. Цей популярний овоч потребує регулярного підживлення добривами.

Агрономи називають п'ять видів добрив, які варто внести під час росту цибулі.

Зараз ви читаєте новину «Можна втратити весь урожай: коли не варто поливати рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути