Ексклюзиви
неділя, 15 жовтня 2023 08:48

Коли і як сіяти петрушку на зиму: корисні поради

Коли і як сіяти петрушку на зиму: корисні поради
Кореневу петрушку найкраще сіяти восени. Фото: poradnica.com.ua

Кореневу петрушку можна сіяти на зиму. Вона здатна добре переносити холод і не вимерзає.

Тому осінь - найкращий час, щоб посіяти петрушку, пише Gazeta.ua.

Коренева петрушка - це дворічна рослина. У перший рік вона дає коренеплід, а на другий з неї можна збирати насіння. Висівають кореневу петрушку на добре освітленій сонцем ділянці з пухким ґрунтом. Перед тим потрібно глибоко перекопати ґрунт та внести перегній.

Петрушку висівають наприкінці жовтня і на початку листопада, насіння має бути обов'язково сухим. Якщо петрушку сіяти навесні, тоді насіння потрібно замочувати на дві-три доби. Тоді можна буде швидше отримати урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна посадити та посіяти в жовтні: місячний посівний календар

Висівають насіння петрушки на глибину один-півтора сантиметри. Простір між рядками повинен бути до 20-ти сантиметрів. Після проростання рослину необхідно прорідити два рази. Вперше, коли з'являться сходи, між ними залишають 3-4 сантиметри. Для того, щоб коріння виросло великим, потрібно згодом залишити відстань між петрушкою до 10 сантиметрів.

Петрушку потрібно постійно прополювати, звільняючи від бур'янів. Слід також підпушувати ґрунт та підживлювати зелень. Однак, коренева петрушка на відміну від листкової, не любить гною. Тому її на початку вегетаційного періоду підживлюють комплексними добривами, а у серпні - фосфорно-калійними.

На початку для підживлення посіяної на зиму петрушки можна застосувати розчин пташиного посліду. Його використовують і після зрізання зелені. У суху погоду петрушку потрібно поливати, щоб нові листки мали змогу рівномірно рости та розвиватися.

Коли зелень зрізають, потрібно залишати близько 7 см стебла. Після першого зрізання петрушка відростає протягом 30 днів. Якщо ж бажаєте отримувати коренеплоди петрушки, стеблі слід зрізати частково.

Коренеплоди петрушки викопують перед морозами, але потрібно залишити кілька, щоб отримувати свіжу зелень до самих снігопадів. На зиму їх вкривають торфом чи тирсою. Тоді запашну зелень матимете вже ранньої весни.

Для кожного садівника жовтень вважається важливим місяцем для збору врожаю. В цей час збирають пізні овочі та фрукти. Саме у жовтні збирають капусту, яблука, груші, гарбуз, горіхи, виноград. А в кінці місяця - айву.

У жовтні також висаджують озимий часник.

Зараз ви читаєте новину «Коли і як сіяти петрушку на зиму: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути