субота, 20 липня 2024 22:10

Як вибрати стиглий та смачний кавун: найкращі методи

Як вибрати стиглий та смачний кавун: найкращі методи
Щоб обрати стиглий та смачний кавун, потрібно звертати увагу на низку ознак. Фото: health.24tv.ua

У розпалі вже продаж перших кавунів. Але у цей період ще доволі важко визначити, які з них стиглі та які менше шкідливі.

Якщо кавун вибрати правильно, він буде не лише смачним, а й корисним. Адже містить в собі 19 вітамінів та 11 мінералів, а також глюкозу та фруктозу, пише Gazeta.ua.

Щоб обрати стиглий кавун, слід, зокрема, звернути увагу на його хвостик. Він має бути сухим. А забарвлення стиглого кавуна — насичене. Чим темніші зелені смуги, тим корисніший кавун.

Якщо кавун дозрів природнім шляхом, він має середній розмір та важить 5-7 кілограмів. На ньому має бути пляма жовтого чи помаранчевого кольору від контакту із землею. При цьому шкірка кавуна повинна бути твердою, щоб не можна було зачепити нігтем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавуни сильно подешевшали: що сталося

Під час постукування стиглі кавуни дають дзвінкий звук. Звертають увагу також на "бджолину павутинку": якщо вона чітка, то кавун солодкий.

Зазвичай круглі кавуни солодші, а видовжені більш водянисті. Окрім того, стиглий кавун не тоне у воді.

Кавуни мають багато корисних властивостей. М'якоть ягоди містить каротиноїд – лікопен, пігмент, який дає червоний колір помідорам та кавунам. Він має потужні властивості - антиоксиданту та протизапальну. Цей пігмент здатен запобігти тромбоутворенню та захворюванням на рак.

Ці ягоди також корисні для здоров'я очей та шкіри. Кавуни потрібно їсти людям, у яких нестабільний тиск. Щоденне вживання здатне його унормувати та знизити.

Однак, кавуни варто перевіряти на нітрати. Самі по собі вони не становлять загрози для здоров'я. Джерелом нітратів для людини є рослинна їжа, м'ясо та вода. Допустима норма нітратів для людини, яка має вагу 60 кг – 300 мг, на 1 кг кавуна – 60 грамів.

Визначити, чи перевищують нітрати допустиму норму, можна, звернувши увагу на зріз. У хорошого кавуна зріз має крупинки та нерівності, а у кавуна з нітратами він гладенький. Якщо піднести зріз кавуна до світла і він світитиметься фіолетовим відтінком, значить, нітрати перевищують норму.

Окрім того, кавун з нітратами має жовті прожилки. А якщо його опустити у воду, він швидко потоне.

На початку липня у продаж надійшли перші партії українських кавунів із Закарпаття та Одещини. Спочатку ціни на них були вищими, ніж рік тому.

Відпускні ціни на перші партії кавунів у середньому були на 11% вищі, ніж на початку торішнього сезону.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати стиглий та смачний кавун: найкращі методи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути