Ексклюзиви
понеділок, 09 листопада 2020 18:50

Як утеплити троянди: 5 обов'язкових етапів

Як утеплити троянди: 5 обов'язкових етапів
Троянди утеплити піском та агроволокном. Фото: slk.kh.ua

Троянди будуть гарно цвісти, якщо утеплити восени кущі. Ще потрібно і для морозостійких сортів. Усі вони реагують на перепад температури.

У різних видів троянд свої правила. Не всіх можна обрізати чи пригнути. Наприклад, штамбові троянди нагадують молоді дерева. Тому арматуру для підтримки стовбура, обмотати брезентом.

Про це розповідає квітникарка Юлія Мірчук із Миколаєва.

"У догляді за трояндами взяла за правило не підсипати торфом. Інакше після відлиги й дощу він стимулюватиме ріст, а троянда повинна спати. Її краще недогріти, ніж перегріти. Підмерзлі пагони можна обрізати. Якщо у запрілих заведеться грибок, пропаде весь кущ", - пояснює квітникарка.

Осіння підготовка кущів:

1. Обрізати троянди на висоті 20 см від землі. Бордюрні та плетючі троянди практично не потребують вкорочення, можна видаляти хіба підсохлі пагони. Чайно-гібридні треба обрізувати на рівні 40 см від землі. Якщо залишити вище, виросте занадто широкий кущ.

2. Зрізати плісняві ділянки, з проявами загнивання і зів'ялі квіти. Перед утепленням видалити і тонкі пагони. Грубі стебла вкоротити до 40 см.

3. Після обрізки кущі обприскати мильним розчином. Розвести 300 г мила і 30 г мідного купоросу в 10 л води.

4. На корінь насипати 30 см горбок із тирси та ґрунту. Якщо це чорнозем або глина, то додати піску. Під важкою землею троянда не перезимує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали обов'язкові роботи з садом у листопаді

5. Ближче до зими покласти соснові гілки чи насипати тирсу. Солома — не найкращий вибір для укривання, вона приваблює мишей.

У плетючих троянд пагони пригнути до землі та притиснути дощечкою. Обмотати агроволокном. Як випаде сніг, нагортає з нього гірку на троянди. Вона гріє і ховає від палючого сонця, яке провокує розтріскування стебел.

Хвойні рослини є частиною більшості ландшафтних дизайнів. Вони прості у догляді та практично не пошкоджуються шкідниками. Та якщо у великих містах чим більше дерево, тим краще, то на скромній ділянці актуальніші карликові кущі та дерева, які не займатимуть зайвий простір.

Зараз ви читаєте новину «Як утеплити троянди: 5 обов'язкових етапів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути