Ексклюзиви
субота, 06 травня 2023 02:50

Як правильно садити картоплю: корисні поради

Як правильно садити картоплю: корисні поради
Щоб урожай був гарним, за картоплею потрібно добре доглядати. Фото: agronews.ua

Одним з найвдаліших методів висаджування картоплі вважають квадратно-гніздовий. Досвідчені городники кажуть, що таким чином можна суттєво збільшити врожай.

Ділянку розмічають так, щоб кущі картоплі були по кутах уявних квадратів. Такий спосіб дозволяє знизити конкуренцію рослин за сонячне світло, воду і корисні речовини, пише Gazeta.ua.

Але важливо ретельно підгортати картоплю й поливати, коли недостатньо вологи. Є ще кілька правил, дотримання яких дозволить мати непоганий урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли сіяти перець на розсаду ‒ поради городникам

Насамперед потрібно правильно вибрати місце під картоплю. Вона любить сонячні місця та пухкі, родючі ґрунти. Низин та місць з підвищеною вологістю краще уникати. Грунт потрібно підготувати, ділянку добре прополоти і перекопати, щоб земля була пухкою й багатою на поживні речовини.

Садити картоплю можна після того, як земля прогріється до 10-12 градусів. Найоптимальніший час ‒ кінець квітня – початок травня. Бульби слід садити на глибину 10-15 см, щоб відстань між ними була 30-40 см.

Картопля любить достатню вологість, але перезволоження ґрунту також не варто допускати. Рослини також необхідно обробити від шкідників та хвороб. Збирати картоплю слід вчасно: коли вона досягне повної зрілості. Шкірка має бути твердою, а м'якоть – соковитою. Перезрівання не потрібно допускати, бо це може призвести до розкладання бульб.

Майже усі дачники та городники вирощують огірки. Але навіть, маючи багаторічний досвід, далеко не всі знають секрети сівби огірків, щоб урожай був гарним. Методів та правил вирощування огірків може бути безліч, але є кілька основних.

Однією з найпопулярніших в Україні культур є часник. Вирощують його ледь не на кожному городі. Урожай, щоправда, навіть на сусідніх ділянках може бути різним. Усе залежить від дотримання кількох правил для вирощування часнику.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно садити картоплю: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути