Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2024 14:44

Як боротися із сосонкою на городі: ефективні методи

Як боротися із сосонкою на городі: ефективні методи
Сосонка за короткий проміжок часу може поширитись по всій ділянці. Фото: ogorodniki.com

Хвощ польовий, який у народі називають сосонкою, може буквально за лічені дні розростися на всю ділянку.

Позбутися його на городі непросто. Адже кореневище сосонки може проникати у ґрунт на глибину до метра. Тому просте викопування не завжди допоможе. Однак, є кілька ефективних способів позбутися сосонки на городі, пише Gazeta.ua.

Хвощ польовий поширений на всій території України. Загалом у світі його налічується близько 30 різновидів, в Україні росте приблизно дев'ять.

Цю рослину використовують у медицині, однак, для городників та садівників це справжня напасть. Сосонку потрібно знищувати відразу, як тільки вона з'являється на ділянці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли і як копати картоплю, щоб добре зберігалась - важливі поради

Розмножується хвощ за допомогою спороносного колоска. Відбувається також вегетативне розмноження через бульби, що утворюються на коренях. Сосонка поглинає багато корисних речовин з ґрунту, пригнічуючи цим всі інші рослини.

Щоб позбутися сосонки, насамперед потрібно розкислити ґрунт. Хвощ найкраще почуває себе у кислій землі. Хоча деякі його види ростуть і в нейтральній. На те, що ґрунт кислий, вказує, зокрема, поява великої кількості дикорослих рослин. Окрім хвоща, це може бути мох, кислиця, щавель, подорожник, жовтець повзучий тощо.

Щоб розкислити ґрунт, слід внести в нього деревний попіл. Можна також посіяти овес, фацелію, гірчицю або жито. Восени можна посипати ґрунт вапном, а потім перекопати. Для розкислення підходить також доломітове борошно.

Окрім того, допомогти у боротьбі із сосонкою можуть певні рослини, поруч з якими хвощу буде важко розвиватися і зростати. Він, зокрема, не любить жито, озимий ріпак, редис, редьку та руколу.

Боротися із хвощем можна також шляхом оранки, перекопування чи культивації.

Для тривалого зберігання часнику важливо правильно обрізати його стебла.

Правильна обрізка часнику запобігає зайвій вологості, яка є основною причиною гниття і псування. Видалення стебел і коренів зменшує ризик розвитку захворювань та зберігає поживні речовини.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися із сосонкою на городі: ефективні методи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути