вівторок, 27 серпня 2019 15:27

Ягідний гігант: представили нові сорти ожини

  Сорт Блек Меджік родить двічі на рік
Сорт Блек Меджік родить двічі на рік

Нові сорти фруктів та ягід завжди привертають увагу. Хтось вирощує їх просто для колекції, а хтось для непоганого заробітку. Наприклад,ожина. Її в Америці та Європі називають королевою ягід. З квадратного метра можна зібрати більше, ніж суниці, малини чи смородини.

Новинками ожини є американські сорти Фрідом і Тревел. Вони дають два врожаї — у липні та вересні.

Про них розповідає садівник-селекціонер В'ячеслав Францішко з Хмельницька.

"В Україні цього року вперше зібрали білу ожину сорту Сніговий замет. Її вивели американці ще 1850-го, але її не було в Радянському Союзі. Тодішній владі нічого не треба було, крім пшениці. Інколи ще яблука проскакували. З ожиною доводиться панькатися й укривати. Тому насіння Снігового замету везли з насіннєвого банку на Алясці. Його розморозили й посіяли в Україні. Цього року вже пробували врожай новинки, якій майже 170 років", - уточнює садівник.

  В'ячеслав Францішко показує в саду двометрові кущі ожини
В'ячеслав Францішко показує в саду двометрові кущі ожини

Також новим сортом є ірландський Літл Блек Принц — карликовий, його вирощують у горщику. Але він з великими ягодами — 5 см. Завдяки метровій висоті куща й самоплідності, його зручно вирощувати на балконі.

Сорт Блек Меджік родить двічі на рік. Уперше в липні й вдруге — під агроволокном до Нового року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали рожеве міні-ківі, яке пахне ананасом

Щоб вибрані сорти щедро плодоносили, їх у серпні треба розмножити. Зробити біля куща канавки і в них пригнути верхівки однорічних пагонів, не відрізаючи від куща. Засипати землею так, щоб верхівка була зовні.

За півтора місяця пагони приживуться, розкопати пагони і відрізати вкорінений саджанець. До холодів можна пересадити на постійне місце. Посадити на постійне місце і замульчувати хвоєю, корою дерев, соломою, листям, перегноєм чи подрібненим бадиллям кукурудзи.

В Інституті садівництва Національної академії аграрних наук України вивели нові імунні сорти яблунь, стійкі до парші й борошнистої роси. Назвали їх Настя, Тодес, Злата, Малуша, Паланка, Дміана, Берегиня, Дожниця та Соломія. Вибрали саме ці хвороби, бо вони найбільші вороги яблунь.

Зараз ви читаєте новину «Ягідний гігант: представили нові сорти ожини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути